blog | werkgroep caraïbische letteren

Bijlmer boekt: Literair variété dichter bij het volk

door Stuart Rahan

Amsterdam Zuidoost – Het eerste initiatief van het Bijlmer Parktheater in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) is door het publiek met veel enthousiasme ontvangen.

Een uitverkochte zaal kon genieten van een variété aan literatuur, voordrachten, verhalen en muziek door zeer bekende en minder bekende persoonlijkheden. Bijlmer Boekt! Literair variété, zoals de avond genoemd wordt, zal vier keer in het jaar gehouden worden.

De actualiteit maar ook de diversiteit binnen de literatuur stonden centraal. Behalve de avond op zich, was er een bijzondere bijkomstigheid. Voor degenen die nooit eerder in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost waren geweest, was er een speciale bus ingezet vanaf het centrum van de SLAA, het literair café de Balie in Amsterdam. Daar is veel gebruik van gemaakt en onderweg konden de gasten verhalen en muziek aanhoren van de in Bijlmer woonachtige woordkunstenaar Muna Shirwa.

Het veelzijdige Amsterdam Zuidoost is volgens de SLAA een broedplaats van (bekend en onbekend) talent op allerlei gebied: spoken word, rap, theater, comedy, dans, literatuur. Tijdens Bijlmer Boekt! worden verschillende werelden bij elkaar gebracht, het brengt literatuur in de breedste en spannendste zin van het woord. De cabaretier en schrijver Kees van Kooten trapte af. Hij las voor uit eigen werk en oogstte veel lach. Ook met zijn overbekende verhaal over het ‘poezendeurtje’ dat voor aanvang van de voorstelling nog door enkele van zijn fans werd aanbevolen. “Dat is een verhaal waarvan ik zeker weet dat het na mijn dood in de Nederlandse literaire geschiedenis opgenomen zal worden”, hield Van Kooten het publiek voor. De presentatie werd dan ook met alle bijbehorende mimiek tot hilariteit van het publiek gebracht.

Ba Anansi

Tori uma Gerda Havertong vertelde een erotisch verhaal over Ba Anansi. Ba Tigri schepte op dat hij bijna alle vrouwtjes in het dierenbos had gekregen, op Ma Akuba, de vrouw van Ba Anansi na. Hij zou er werk van maken maar hield er geen rekening mee dat Ba Anansi door gekonkel van Ba Dagu, afwist van Ba Tigri’s veroveringsdrang. En zoals altijd, Ba Anansi is ook Ba Tigri deze keer weer te slim af. Havertong zong nog twee liedjes, Ba Anansi tingeling en Ba Anansi kren na awarabon met begeleiding van bassist Pablo Nahar.

Dat schrijfster Karin Amatmoekrim haar literaire ster stijgende is, bleek in de aankondiging door de presentatrice van de avond, schrijfster Christine Otten. De superlatieven maakten veel indruk. Haar vierde en laatste boek Het Gym doet het goed bij zowel het lezerspubliek als de recensenten. Het boek krijgt gemiddeld vier sterren, beleeft de vijfde druk en zijn er tot nu toe ongeveer tienduizend exemplaren van verkocht. Amatmoekrim schreef speciaal voor deze eerste editie het verhaal ‘Beton’, waarin zij een relatie schets tussen een vrouw en de betonnen gebouwen als honingraten in de Bijlmer.

Rapper Blaxtar bracht enkele nummers van zijn album Ozmoses II ten gehore. Niet met muziek maar puur uit het hart. Met het nummer ‘Kijk, kijk, kijk zo een mooie meid’ liet hij het publiek het refrein meezingen. Pablo Nahar, die tussen de bedrijven door de muzikale sfeer verhoogde, begeleidde hem.

Ter afsluiting van zijn bijdrage aan dit dinsdag gehouden evenement ging Blaxtar zelf achter de piano zitten om met zijn kennis en kunde van vier akkoorden de avond in stijl af te sluiten. De volgende literair variété Bijlmer Boekt! staat gepland voor 8 mei. Daarin treden onder andere op cabaretier Jetty Mathurin en schrijver en komediant / televisiemaker Herman Koch.

[uit de Ware Tijd, 10/02/2012]

Op dinsdag 8 mei vindt de tweede editie van Bijlmer Boekt!

Gasten: Herman Koch, Jetty Mathurin, Zulile Blinker, Thomas Verbogt en Ronelda S. Kamfer en Pablo Nahar. Presentatie: Christine Otten. Herman Koch en Thomas Verbogt dragen een verhaal voor, Jetty Mathurin vertelt een ‘tori’ en lokaal talent uit Zuidoost Zulile Blinker brengt spoken word. En dan is er ook nog Ronelda S. Kamfer, een zeer getalenteerde jonge dichteres uit Zuid-Afrika, die onder meer voor Bijlmer Boekt! naar Nederland is gekomen. Een unieke kans dus om haar, en de andere gasten, te zien schitteren in het Bijlmer Parktheater.

De reacties op de eerste editie, met geweldige optredens van onder anderen Kees van Kooten en Gerda Havertong, waren zeer lovend. Zo schreef NRC Handelsblad: ‘Bijlmer Boekt heeft het in zich de high-brow versie van Ali B op volle toeren te worden.’

Na afloop is er boekverkoop door Boekhandel Barends & Donkersloot en zullen de auteurs signeren.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter