blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

BIJ1 zet Quinsy Gario uit de partij

Quinsy Gario, nummer twee op de kandidatenlijst van BIJ1, is uit de partij gezet. Tot het royement is besloten na een onderzoek door advocatenbureau Van Overbeek De Meyer. Het partijbestuur verklaart geschrokken te zijn van de resultaten. “Zijn lidmaatschap was niet goed voor de organisatie. Bij1 draait volledig om mensen, wij willen dat mensen zich veilig voelen binnen de partij,” aldus een woordvoerder tegenover Trouw. Het is niet duidelijk waar het precies om gaat.

Quinsy Gario

Kunstenaar en activist Gario, die samen met Jerry Afriyie de actie Zwarte Piet is Racisme startte en daarmee een landelijke antiracisme beweging op gang bracht, zegt tegen de krant dat hij de afgelopen maanden is tegenwerkt en dat hij zelf pestgedrag en machtsmisbruik binnen de partij aan de kaak wilde stellen.

Het gewraakte partijlid verklaart dat hij zelf niet gehoord is door de onderzoekscommissie, noch al officieel op de hoogte is gesteld van het royement. Volgens de partij kan hij nog wel bezwaar maken tegen de ontneming van het lidmaatschap.Gario zegt te balen dat het conflict is ontstaan binnen de partij. “Vrijwilligers hebben zich de afgelopen tijd uit de naad gewerkt en vertegenwoordigers hebben zich hard voor Bij1 ingezet. Dat wordt door deze actie teniet gedaan. Het laatste wat ik wil is dat racistisch Nederland gaat juichen over ruzie in de partij.”

Mocht Sylvana Simons terugtreden of met ziekteverlof gaan dan is volgens de wet Gario de aangewezen persoon om haar plaats in te nemen. Het is niet duidelijk of Gario uit eigen beweging af zal zien van die mogelijkheid.

[van Joop.nl, 19 juli 2021]

Lees over het hoog oplopende conflict ook hier bij de NOS, 22 juli 2021

Voor de brief aan het partijbestuur ‘Gerechtigheid voor Quinsy’, zie hier op Geenstijl, 20 juli 2021.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter