blog | werkgroep caraïbische letteren

Bigi Spikri Optocht

”Een gezellige en kleurrijke optocht in traditionele kledij om de afschaffing van de slavernij te herdenken & vieren”. Keti Koti begint zoals elk jaar ook dit jaar weer met de Bigi Spikri optocht.

Betekenis Bigi Spikri

‘Bigi Spikri’ is een Surinaams begrip en betekent letterlijk ‘grote spiegel’. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen de uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden.

Deze traditie van in authentieke culturele klederdracht uitgedoste groepen mensen, wordt ook in Nederland voortgezet. Sinds 2009 is er een jaarlijkse Bigi Spikri optocht in de hoofdstad Amsterdam in verband met de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863.

Waarom meelopen?

Door mee te lopen in de Bigi Spikri geef je uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

Verzamelpunt

We verzamelen zaterdag 1 juli bij de Stopera (Waterlooplein) in Amsterdam, bij de ingang van het stadsbestuur. Vanaf dit punt vertrekt de stoet richting het Oosterpark.

Eindpunt

Het eindpunt van de stoet is in het Oosterpark. Na afloop van de optocht begint de nationale 1 juli herdenking.

Tijden – zaterdag 1 juli
09:30 Verzamelen Waterlooplein
10:30 start Bigi Spikri (vertrek stoet)

Aanmelden klik hier

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter