blog | werkgroep caraïbische letteren

Bigi Poika krijgt titel op grondgebied

Onverwacht (District Wanica) – Het dorpsbestuur van Bigi Poika heeft zaterdagmiddag een gemeenschapsbosbeschikking ontvangen van een ministeriële delegatie onder leiding van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB) en minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Het betreft een landschap van 22.000 hectare in het Bigi Poika-gebied. Dit meldt het dictrictscommissariaat van Para in een persbericht.

Bigi Poika2015-07-29 02.14 (39)

Bigi Poika. Foto Michiel van Kempen

 

Volgens de kapitein van Bigi Poika, Anesta Jagendorst, is dit een kans om met goed behoud en beheer, het dorp duurzaam te ontwikkelen. “Het grondgebied van Bigi Poika behoorde tot het vrije domein, doordat het erfpachtrecht reeds enkele jaren geleden is vervallen. En vandaag is het tot gemeenschapsbos verheven”, zegt Jagendorst. De delegatie heeft de nadruk gelegd op het algemeen belang bij benutting van de gronden en andere natuurverschijnselen die erop voorkomen.

 

minister_relyveld_overhandigd_de_beschikking_van_gemeenschapsbos_aan_kapitein_anesta_jagendors._Detailfoto

Het moment waarop minister Relyveld de beschikking overhandigt aan kapitein Anesta Jagendorst van Bigi Poika. Foto: Districtscommissariaat Para

Relyveld zegt dat het beheer bij het dorpsbestuur ligt, maar de opbrengsten moeten duidelijk zichtbaar zijn en ten goede komen van de gemeenschap. Het doel van het gemeenschapsbos is volgens Dikan, de aanreiking van tools die moeten bijdragen aan de ontwikkeling van het totale dorp. “De gronden mogen niet voor eigen belang worden aangewend, maar voor algemeen belang”, benadrukte Dikan.

 

dikan_en_relyveld_felicitern_kapitein_Detailfoto

Dikan en minister Relyveld (achter) feliciteren kapitein Jagendorst.

Districtscommissaris Armand Jurel van Para overhandigde een handleiding over ‘duurzaam bosbeheer voor ontwikkeling’ aan de kapitein, met de bedoeling tools daarin te vinden om het gemeenschapsbos duurzaam te ontwikkelen. Jurel zegt dat het bos zowel commercieel als farmaceutisch goed kan voorzien in de behoeften van de dorpsgemeenschap. De burgervader riep de gemeenschap op een eenduidig beleid uit te zetten voor de ontwikkeling van het landschap.

[uit de Ware Tijd, 09/07/2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter