blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bezorgdheid over IS-aanslagen in Caribische regio

Legercommandant van de Amerikaanse Southern Command (Southcom), John Kelly, is bang dat een aantal islamitische extremisten terroristische daden in de Caribische regio kan uitvoeren. Hij zegt dan ongeveer 100 islamitische extremisten vorig jaar het Caribisch Gebied hebben verlaten om zich aan te sluiten bij de strijders van de Islamitische Staat van Irak en Syrië in het Midden-Oosten.

Sommigen van hen zijn gedood. Dit jaar is het aantal islamitische extremisten dat zich vanuit de regio heeft aangesloten bij IS gestegen naar ongeveer 150. Kelly’s zorg over de impact van wat deze groep Caribische onderdanen bij de IS-strijd in het buitenland kan aanrichten is minder. Zijn zorgen gelden voor wat ze kunnen doen in hun thuisland.

“Ik ben bezorgder zeker nu het lijkt alsof de islamitische extremisten en terroristen veel van hun boodschap hebben verschoven. En dat is, ‘hey, in plaats van te komen naar Syrië, waarom blijf je niet thuis en richt je je op San Bernardino, Boston of Fort Hood,” zegt hij. Kelly verwijst daarbij naar terreuraanslagen in de Verenigde Staten.

“Mijn zorg als Southcom-commandant is dat zelfs maar een paar van deze gekken, een heleboel problemen kunnen veroorzaken in het Caribisch Gebied. De regio beschikt niet over een Federal Bureau of Investigation en hebben niet de rechtshandhaving zoals wij dat doen. Ze hebben geen Transportation Security Administration (TSA). Ze hebben niet echt dezelfde soort dingen op de luchthavens in termen van controle op het doen en laten van de mensen. En veel van deze landen hebben een zeer, zeer klein leger, als zij dan al militairen hebben.” Kelly heeft zijn uitspraken gedaan tijdens een persconferentie van het ministerie van Defensie in het Pentagon.

De legergeneraal zegt dat de VS daarom zijn best doet om die landen te helpen, zoals Trinidad en Tobago en Jamaica. “We werken met hen en geven zo veel mogelijk informatie als we kunnen.”

[van Starnieuws, 11 januari 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter