blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Bevangen door koorkoorts’

door Marja Berk

Als je al 31 jaar en 3 maanden koordirigent bent van Santa Rosa di Lima, dan heb je wel iets te vertellen. Tegenover mij zit Pablo Walter die tijdens zijn studie in Nederland werd bevangen door de koorkoorts.

In Tilburg om precies te zijn. Hij kwam terecht bij een Antilliaans studentenkoor aldaar, dat elke zondag bij elkaar kwam. “Maar ik was hier al ruim tien jaar dirigent geweest van een koor in Suffisant. In die tijd werkte ik ook bij de Broeders van Dongen, als onderwijzer. Broeder Ignatius van die school was destijds dirigent van het koor van Santa Rosa di Lima, maar wilde ermee stoppen”, vertelt hij. “Terwijl ik in Nederland zat hadden we goed contact en hij heeft mij voorgedragen als zijn opvolger bij het koor. Na mijn terugkeer op Curaçao heb ik het dan ook van hem overgenomen.” Al bijna 48 jaar beoefent Walter deze hobby en hij heeft er nog steeds geen genoeg van. Het repertoire van het koor is zuiver religieus en hij ziet de repetitieavond als een uitje. “Het gaat er heel gemoedelijk aan toe en iedereen vindt het even leuk om te doen.” Het koor bestaat uit 42 mensen en het oudste lid is 84 jaar. Deze persoon doet nog steeds trouw elke repetitieavond mee.
Inmiddels bestaat het koor dit jaar 50 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden.
Op zondag 20 november is het zover, dan wordt het feest van Christus Koning gevierd. Omdat Walter niet exact kan terughalen op welke datum het koor werd opgericht, wordt deze datum als jubileumdatum aangehouden. “Ik weet alleen dat 50 jaar geleden Jacobus Jansen een dameskoor oprichtte en daar is het begonnen.”
Om negen uur ‘s ochtends start de Mis uit Dankbaarheid in de Santa Rosa kerk, waarna in het buurtcentrum tot twee uur ‘s middags een receptie voor koorleden en hun gezin en genodigden wordt gehouden. Maar dat is niet alles. Op 18 december wordt in de kerk elk jaar een gratis concert gehouden, als cadeau aan iedereen die geïnteresseerd is in het koor.
Het jubileum mag volgens Walter ook wat breder uitgedragen worden en hij wil graag iets extra’s doen. Maar daar is geld voor nodig. “De receptie kost al veel geld en natuurlijk hebben we wel wat financiën. Die worden uit de verkoop van onze cd’s bij elkaar gehaald.” Het is helaas niet genoeg. Pablo Walter: “We moeten natuurlijk ook met onze tijd mee en het keyboard, waar wij vroeger mee werkten, voldeed niet meer. Voor ons 40-jarig jubileum kregen we van de Broeders van Dongen dan ook een prachtig kerkorgel cadeau en daar waren we erg blij mee. Dat hadden we zelf niet kunnen betalen.”
Hij wil dit jaar graag een mooi jubileumboek uitgeven en de voorbereidingen daarvoor zijn al in volle gang. “Dat boek is onder meer bedoeld om de komende generaties te laten zien dat hier wel degelijk een levendig muziekleven is geweest. Dat begon in het klooster bij de Zusters van Schijndel met meisjeskoren. De hele geschiedenis van kerkmuziek op het eiland is in dit boek gedocumenteerd, maar de 50-jarige geschiedenis van het koor van Santa Rosa di Lima wordt natuurlijk extra uitgelicht.” Walter hoopt van harte dat er genoeg geld wordt gegenereerd om de voltooiing van het boek te kunnen bekostigen en daarom is hij op zoek naar sponsors. Bovendien wordt er hard gewerkt aan een nieuwe kerst-cd en de voorfinanciering moet uit eigen zak komen. Het koor heeft inmiddels drie cd’s uitgegeven en is dus nu aan de vierde bezig met een prachtige titel: ‘Navidat ku kanto di Kor Santa Rosa di Lima’.
Bescheiden als hij is, vertelt Walter niet dat hij diverse onderscheidingen heeft gekregen. Ik zie ze bij toeval aan de wand hangen. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg het Kruis van Verdienste. Daaronder prijkt nóg een bijzondere oorkonde: Walter werd benoemd als Ridder in de Orde van de Heilige Sylvester en dat werd hem toegekend door de paus, voor zijn verdiensten voor het koor en de door hem aangebrachte vernieuwingen in de liturgie. Het koor is erg actief geweest voor het bisdom.

Het koor is op enig moment de weg ingeslagen om de gezangen in het Papiaments te doen. “Paus Johannes XXIII vond dat de religieuze beleving in de eigen taal vertolkt moest worden. De voorlaatste paus heeft dat ook weer verkondigd, dus ik heb getracht dat er echt in te stampen. Dat gaf nogal wat problemen omdat iedereen gewend was aan vertolking in het Latijn, maar het werd geleidelijk geaccepteerd. Er zitten natuurlijk wel regels aan vast. Een voetballer speelt ook niet in zijn lange broek. Ik vind het jammer dat er
de laatste jaren steeds meer groepen komen die niet de juiste richtlijnen van de liturgiebeleving hanteren. Sommige priesters vinden het allemaal goed, zolang er maar gezongen wordt. Er zit geen lijn in en er zijn wel degelijk regels voor de liturgie. Ik vind dat je je daar als koor aan moet houden. Maar die basis ontbreekt, eigenlijk zou je daar een cursus voor moeten volgen.”

Wie het koor een warm hart toedraagt en als sponsor een bijdrage wil leveren aan de voltooiing van het jubileumboek is van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Pablo Walters. Telefoon: 737-4235, email: pawa40@live.com

[uit Amigoe, vrijdag 28 oktober 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter