blog | werkgroep caraïbische letteren

Beurs voor project Virgin Islands Dutch Creole

Taalkundige Cefas van Rossem, als gastonderzoeker Virgin Islands Dutch Creole verbonden aan het Meertens Instituut, heeft samen met een groep onderzoekers een beurs gekregen van de Community Foundation of the Virgin Islands om op de eilanden zelf de aandacht te vestigen op het Virgin Islands Dutch Creole.

Virgin Islands Dutch Creole versie van
‘O Hoofd vol Bloed en Wonden’: manuscript 1749-1753

Het onderzoeksteam bestaat, naast Van Rossem, uit Gylchris Sprauve, musicus en promotor van Maagdeneilands erfgoed, Gilbert Sprauve (em. University of the US Virgin Islands), die al vanaf de jaren ’60 het laatste gesproken Virgin Islands Dutch Creole vastlegde en Peter Stein (em. Universiteit Bremen), ontdekker van vele slavenbrieven en autoriteit op het gebied van achttiende-eeuws Creools materiaal. In de komende tijd gaan zij de meest oorspronkelijke en authentieke teksten, gezangen en conversaties vastleggen in filmpjes. Dit zijn bijvoorbeeld oude slavenbrieven, slavenliederen en volksverhalen, vertaalde psalmen, voorbeeldconversaties uit taalbeschrijvingen, en de laatste verhalen en gesprekken van de laatste sprekers.

Via de volgende link kunt u luisteren naar een opname van het lied ‘O Hoofd vol Bloed en Wonden’, door Gylchris Sprauve, een van de teamleden van dit project.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter