blog | werkgroep caraïbische letteren

Bespioneerde Castro Gabriel García Márquez tussen de lakens?

door Piet de Moor

Zuid-Amerika’s bekendste schrijver, Gabriel García Márquez, zou het slachtoffer geworden zijn van manipulaties van de Cubaanse geheime dienst, aldus de Spaanse krant ‘El Mundo’. Het bericht dat Gabriel García Márquez tijdens het bedrijven van de liefde in een van de ‘protocolhuizen’ van de Cubaanse nomenklatoera gefilmd zou zijn, komt uit de pen van de Spaanse journalist Arcadi Espada, die zelf de reputatie heeft een degelijke bron te zijn.

Espada zou de informatie hebben uit de nog niet gepubliceerde herinneringen van een andere Cubaanse schrijver: Norberto Fuentes, die in 1994 Cuba verliet. In een van de hoofdstukken beweert Fuentes dat García Márquez’ liefdesleven op het eiland door de Cubaanse geheime dienst is opgenomen op video’s met klank en beeld. Zelf heeft Espada de beelden niet gezien, maar hij beweert wel dat Fuentes over de transcripties van de tapes beschikt.

Fidel Castro en Gabriel García Márquez zijn altijd al goede vrienden geweest. García Márquez heeft Castro altijd geprezen sinds die in 1958 op Cuba aan de macht kwam. Geregeld schreef García Márquez éloges op de Cubaanse dictator. Velen vragen zich nu af hoe gemeend die lofbetuigingen waren. Werd de Nobelprijswinnaar niet al die tijd door Castro gechanteerd? Was hij niet ook een soort gevangene van Castro, die hem – als de geruchten kloppen – niet beter behandelde dan de eerste de beste criticus van het regime?

In 2006 werd Castro nog door García Márquez als volgt bewierookt: ‘Geen onderneming, hoe reusachtig of onooglijk ook, die hij niet met aangeboren passie aanvatte.’ Blijkbaar gold dat ook voor alle Cubaanse ondernemingen van de Nobelprijswinnaar.

Enkele maanden geleden lekte uit dat García Márquez gedurende twintig jaar door de Mexicaanse geheime dienst was gevolgd.

[overgenomen uit Knack.be 09/02/2010]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter