blog | werkgroep caraïbische letteren

Bert Reinders overleden

door Michiel van Kempen

In zijn woonplaats Loozen is op donderdag 31 oktober j.l. overleden Bert Reinders. Hij was in kringen van de Surinamistiek een bekende persoonlijkheid en vervulde jarenlang allerlei functies, onder meer die van penningmeester van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Hij werd 76 jaar.

Bert Reinders met Maria Karg.

Bert Reinders werd geboren in het Overijsselse Hardenberg op 14 oktober 1948. Tot aan zijn pensionering vervulde hij verschillende financiële functies in dienst van de overheid en het bankwezen, en uiteindelijk als zelfstandig financieel adviseur en beleggingsexpert. Door zijn echtgenote Maria Karg, die als educatief medewerkster werkzaam was bij het NiNsee, geraakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van het Caraïbisch gebied en de wereldwijde slavernij. Samen waren ze veelgeziene  gasten bij colloquia, lezingen en boekpresentaties.

Vanwege zijn kennis van de financiële wereld werd Bert Reinders penningmeester van o.m. de Stichting voor Surinaamse Genealogie, de Werkgroep en de Stichting Caraïbische Letteren, en de stichting Stil Verleden. De laatste stichting, gedragen door Maria Karg, draagt bij tal van scholen en organisaties de kennis over het Nederlandse slavernijverleden uit, en Bert Reinders was daar altijd bij aanwezig om hand- en spandiensten te verrichten en alles op foto vast te leggen. De stichting Stil Verleden meldt op haar site: ‘informeert jong en oud over het Nederlandse aandeel in de slavernij wereldwijd.’ Juist dit laatste werd Berts stokpaardje. Hij vond het simpelweg onrechtvaardig dat de aandacht voor het slavernijverleden eenzijdig uitging naar de slavernij in de Atlantische wereld, en hamerde erop dat de slavernij in Indië getalsmatig verre de slavernij in de Caraïbische gebieden overtrof.

Bert Reinders en Michiel van Kempen, februari 2019, bij de aanbieding van In Nepveu’s dreven bij de 80ste verjaardag van Bert Paasman. Foto © Brand Overeem.

Bert publiceerde zelf niet, maar was wel de steun en toeverlaat bij het archiefonderzoek van zijn echtgenote bij het schrijven van haar boek Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis (2023) en de uitgave van Overijssel & slavernij (2023) van het Comité 30 juni/1 juli Zwolle, stichting Overijsselacademie en het Erfgoedplatform Overijssel.

Bert heeft zoveel kunnen betekenen voor allerlei organisaties omdat hij een achtergrond had in de financiële wereld, maar ook omdat hij met zijn Overijsselse nuchterheid bestuurderen met al te hoogvliegende ideeën weer met beide benen op de grond kreeg: ‘Hoe denk je dat allemaal te kunnen betalen?’

Achter die nuchterheid verborg zich een wijs en ook gepassioneerd mens. Bert drong zich niet op, maar was altijd bereid een hand toe te steken, advies te geven, een luisterend oor te bieden. Ze staan niet altijd op de voorpagina van de krant en halen nooit het televisiejournaal, maar mensen als Bert zijn de onmisbare smeerolie die maakt dat mensen en organisaties soepel kunnen draaien. Bert zal herinnerd worden als nieuwsgierig, gemakkelijk benaderbaar, nuchter èn bevlogen, een warme persoonlijkheid die zeer gemist zal worden.

2 comments to “Bert Reinders overleden”

  • Wat een mooie, treffende typering van Bert Reinders en wat een groot verlies en verdriet voor Maria: haar Bert, die haar in alles terzijde stond. Ik wens Maria en alle familieleden heel veel sterkte en kracht.

  • Inderdaad, de stille kracht op de achtergrond, steun en toeverlaat voor Maria. Veel kracht gewenst voor haar en allen die Bert moeten missen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter