blog | werkgroep caraïbische letteren

Benoits beroemde reisverslag hertaald

Voyage à Surinam, Reisverslag van P.J. Benoit, hertaald en ingeleid door Michaël Ietswaart

In april 2016 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen Voyage à Surinam. Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana door P.J. Benoit hertaald en ingeleid door Michaël Ietswaart (prijs € 19,95). Benoit maakte tijdens zijn verblijf in Suriname 100 schitterende tekeningen over het Surinaamse leven van alledag, mensen, rituelen, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en de prachtige Surinaamse natuur. Deze tekeningen werden door twee andere Belgische kunstenaars, Jean Baptiste Madou en Paul Lauters, gelithografeerd. Elke plaat werd zodoende een klein kunstwerk.

benoit-ietswaart

 

Omstreeks 1830 bezocht de Belgische avonturier en kunstenaar Pierre Jacques Benoit Suriname. Hij schreef daarover in het Frans het boek Voyage à Surinam. Het verhaal van Benoit werd in 1843 in een goede, iets ingekorte, versie vertaald en uitgeven in Nederland. Op deze vertaling kwam een verrassend commentaar van Marten Douwes Teenstra, een tijdgenoot van Benoit die in de periode dat Benoit in Suriname verbleef ook in Suriname woonde en werkte als landbouwadviseur en inspecteur van openbare werken. Zijn korte commentaar plaatst af en toe grote vraagtekens bij verhalen van Benoit maar is op bepaalde punten weer lovend over het werk. In deze uitgave hebben we het Nederlands – van zowel de vertaling uit 1843 alsmede het commentaar daarop uit 1844 – licht gemoderniseerd zodat het prettig leest maar toch de sfeer van een heel andere tijd behoudt.

De oorspronkelijke Franse uitgave was in zwart-wit maar er werden ook een paar speciale exemplaren gedrukt met lithografieën in kleur. Die gekleurde platen hebben we gebruikt om zodoende de schoonheid van deze kleine kunstwerken volledig tot hun recht te doen komen.

 

benoit-ietswaart2

Over de auteur

Michaël Ietswaart kwam in 1992 voor het eerst in Suriname waar hij, verdeeld over diverse periodes, vier jaar woonde. Als liefhebber van historische verhalen met een avontuurlijke inslag besloot hij de mooiste werken op dat gebied nieuw leven in te blazen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter