blog | werkgroep caraïbische letteren

Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels

De 17de-eeuwse houten Amstelkerk, gelegen op een van de mooiste pleinen van Amsterdam, vormt wederom het decor van de multimediale Benedictio kunsttentoonstelling van Natasha Knoppel Art Galleries in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam . In deze nieuwe Benedictio III editie staan de houten huizen van Suriname nog steeds centraal.

Egbert Lieveld – Avondschemering in Coronie (1946). Mixed media,1985. BX H : 97 cm x 64 cm

 

Deze houten huizen dateren uit de achttiende en negentiende eeuw en staan sinds 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar dreigen te verdwijnen. De Benedictio III zal in het kader van de Surinaamse weken verrassen met de magie van authentieke parels…… gerijpte inspiraties van de hand van selecte Surinaamse kunstenaars als Egbert Lieveld, George Struikelblok, Erwin de Vries, Franklin Delano Pengel, Ray Daal, Leo Wong Loi Sing, Rudi Getrouw en George Ramjiawansingh. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft kunstenaar Ruben Cabenda, winnaar van de Rietveld Fine Arts Prize 2014, de exclusieve video-animatie “nieuwe herinneringen aan oude huizen” gecreëerd. De kier naar een veelzijdige cultuur wordt verder open gezet door ambachtelijk houtsnijwerk van edel Cederhout uit het diepe binnenland van Suriname. In samenwerking met het Surinaams Koto Museum worden traditionele koto gepresenteerd en ook kunt u de speciale lezingen verbonden aan deze tentoonstelling tijdens de Surinaamse weken bezoeken.

 

George Ramjiawansing – Schoolmeisje. Olie op linnen. B x H : 77 cm x 96 cm

Een deel van de opbrengst van deze verkoopexpositie is bestemd ter donatie voor de restauratie van een historisch pand in Suriname .

Locatie: Amstelkerk, Amstelveld 10/ Prinsengracht, Amsterdam
Datum: 17 juni 2019 – 29 juli 2019
Tijd: ma-vrij 9-17 u

Lezingen

Woensdag 12 Juni

Cynthia McLeod : Elizabeth Samson de Vrije Negerin

https://www.stadsherstel.nl/170/cultuuragenda/surinamelezing-1-cynthia-mcleod-elisabeth-samson-de-vrije-negerin/?id=9839

Woensdag 3 juli

Paul Morel ( Stadsherstel Amsterdam) : Surinaamse huizen redden

https://www.stadsherstel.nl/170/cultuuragenda/surinamelezing-2-Paul-morel-surinaamse-huizen-redden/?id=9841

Woensdag 10 juli

Julle Marthe Cohen : De joden van Suriname , een gekleurde geschiedenis

https://www.stadsherstel.nl/170/cultuuragenda/suriname-lezing-3-julie-marthe-cohen-de-joden-van-suriname-een-gekleurde-geschiedenis/?id=9843

Kosten per lezing 7,50 Euro inclusief een kop koffie of thee , 5 Euro voor vrienden

 

2 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter