blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Belezen leven’ in de Ware Tijd: Risma Bisessar

Dear reader, op de lagere school kon ik niet lezen. Het was moeilijk. De leerkracht schreeuwde me, ik was bang. Ik weet niet hoe maar ik heb uiteindelijk leren lezen. Het is zeker niet dankzij de school hoor. Het is door Bollywood movies and circumstance. Ik versta geen Hindi noch Sarnami, dus moest ik moeite maken de ondertiteling te leren lezen, die waren in het Engels. Engels kon ik praten en dat begreep ik eerder.

Van het eerste boek dat me van lezen liet houden ken ik de titel niet, maar de vibes wel. Het ging over een tienermeisje dat op reis ging ergens in Berlijn en toen ontdekte ze een samenzwering, er was een plot om het DNA van Stalin te clonen! Gasp! Het was een spannend boek, dat kan ik me nog heugen. Er zijn heel veel boeken die ik gelezen heb en waarvan ik bijna niets meer van het verhaal herinner, maar wel hoe ik me voelde toen ik het las. Boekennostalgie? Bestaat dat?

Omdat ik zo van lezen begon te houden kreeg ik vaak boeken van mij tante uit Nederland. Ik vroeg vooral naar Engelse boeken. Ze stuurde toen dozen met classics like Jane Austen, Charles Dickens en Hemingway’s ‘Old man and the sea’. In de wereld van Jane Austen verkende ik een nieuwe manier van Engels spreken.. zo formeel en beleefd en zo anders dan het Engels dat mijn moeder sprak of van de tv. Natuurlijk ben ik verliefd geraakt op Darcy!

In de wereld van Jane Austen waren er andere regels. Je gaat niet zomaar iemand omhelzen of aanraken. Je moet eerst vragen, of die persoon heel goed kennen. Waarom doen we dat niet meer? In de wereld van deze boeken had ik vrienden en kon ik denken over nieuwe ideeën. Op school was ik te verlegen om te praten…vooral niet in het Nederlands. Er werd meer aandacht geschonken aan mijn taalfouten dan wat ik te zeggen had. But then! Some kid said something silly. Hij vertelde over Harry Potter deel 3! Ik kende alleen de films, er waren alleen volgens mij 2 films uit. Ik durfde toen wel wat te zeggen, taalfouten be damned. We got into an argument and then I learned about the other Harry Potter books! Ik mocht de boeken van hem lenen and I spiraled into a new world of magic, friendship and triumph over evil!

Risma Bisessar, december 2023

Ben je wel eens zo ingenomen door een boek dat je blijft lezen. De tijd verstrijkt, je probeert te eten en lopen terwijl je leest. Een hele dag alleen lezen. I became a pothead…which lead me to another epic fantasy novel ‘Lord of the Rings’ van J.R.R Tolkien. Ik zat wekenlang naar de hemel te kijken en te luisteren naar de wind door de bomen. De wereld van Tolkien was zo mooi, ik wilde graag dat Abra Broki ook net als de Shire kon zijn. Als ik naar boven bleef kijken naar de hemel en de bomen dan kon ik het me verbeelden…but we all have to come back to earth…just not Tolkiens middle earth.

Op de MULO kwam ik nog andere lezers dan Harry Potter tegen. Ik kwam ook die ene jongen van de lagere school tegen die mij die boeken had geleend… en toen moest ik die boeken natuurlijk terug geven. Ik had geen excuse meer ze te houden. I was totally not going to keep them or anything. Door te lezen en boeken verzamelen had ik meer kennis en inzichten over verschillende onderwerpen. Ik kon over boeken babbelen met anderen en zo ook nieuw leesmateriaal ontdekken zoals comics, manga en de wereld van ebooks. Ik bezocht vaak internetcafés en toen we thuis ook internet hadden ging de wereld van digitaal leesmaterial open. Boeken waren te duur voor mij en internet maakte het makkelijker toegang te krijgen tot boeken die ik niet kon kopen. Ik ontmoette een ebook dealer, that we will only refer to as “bukubakru”, die me ook voorzag van de boeken die ik wilde lezen maar niet kon vinden online, noch kopen.

Boeken hebben mij aangetrokken tot leuke plekken zoals de boekenmarkt, de buurtbibliotheek op Flora, waar ik als vrijwilliger in de bibliotheek bezig mocht zijn en nog meer vrienden heb kunnen maken. Ik heb toen gedurfd de bibliotheekassistenten-opleiding te doen en nu mag ik ook als bibliotheekassistente werken in een bibliotheek!. Things just fall into place…zoals mij eerste exemplaar van Jane Eyre. Where am I going with this?

Jane Eyre moest ik voor de school lezen. Toen ging mijn vader op boekenjacht en hij liet mij weten dat er een boekenwinkel op het Kerkplein was. Dit boek heb ik nog en wie zou denken dat ik later nog mede-eigenaar zou worden van dezelfde boekenwinkel? It’s kismet yaar! Elke boekenliefhebber droomt er weleens van om zijn eigen boekenwinkel te hebben, deze is wel een online webshop maar wie weet wat er in de toekomst zal gebeuren.

Jane Eyre blijft een speciaal boek voor mij omdat haar verhaal mij moed gaf toen ik nog een jonge lezer was. Als klein meisje durfde ze tegen te spreken en vragen te stellen. Ze beschreef zichzelf als “a free human being with an independant will”.  Als het kunnen lezen en toegang hebben tot leesmateriaal zoveel kan betekenen voor mijn ontwikkeling en autonomie dan ben ik benieuwd wat het voor de volgende persoon kan betekenen. Als boekenhandelaar en bibliotheekmedewerker hoop ik ook anderen te helpen hun leesmotivatie te vinden or maybe…  just that one book that makes them spiral into the bookverse. 

[Leysi wan buku, Risma Bisessar – Rubriek Belezen Leven, de Ware Tijd, 22 december 2023]

Lezen bij Atlantis

Atlantis is een jonge, online boekwinkel waar je allerlei boeken kunt verkrijgen, maar ook bestellen als ze op dit moment niet in Suriname aanwezig zijn. Dit initiatief wordt gedraaid door twee jonge vrouwen, Risma Bisessar en Verzana Mokiem en verdient absoluut meer bekendheid. We weten allemaal dat boeken duur zijn en vele exemplaren die we zouden willen lezen, zijn lastig verkrijgbaar. Deze jonge dames zijn in dit gat gesprongen en streven ernaar zoveel mogelijk aan de behoefte van de lezers te voldoen. Ze zijn steeds – lijfelijk – aanwezig op de bijeenkomsten van de Schrijversgroep ’77, die elke maand op de middelste woensdag plaatvinden in Tori Oso. Maar daarnaast ook op allerlei andere evenementen. Zoals boekpresentaties en lezingen, of markten.

[Hilde Neus, dWTL, 22 december 2023]


 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter