blog | werkgroep caraïbische letteren

Belangstelling Hindi neemt toe

De belangstelling voor Hindi stijgt gezien het aantal deelnemers aan het examen van de Stichting Suriname Hindi Parishad. Dit jaar hebben 601 personen het examen in vier delen van Hindi te weten Prathama, Madhyama, Uttama en Praveshika afgelegd.

 

Deelnemers aan het Hindi examen in het SPI-complex. (Foto’s: Stg Hindi Parishad)

Opvallend is dat het aantal deelnemers in Nickerie is verdriedubbeld ten opzichte van vorig jaar. In totaal hebben 94 mensen in het rijstdistrict het examen afgelegd. Uit Paramaribo, Wanica, Saramacca en Commewijne hebben dit jaar 507 personen deelgenomen aan het examen.

Samen met het Mandarijn, Spaans, Arabisch en Engels is Hindi een van de vijf meest gesproken talen op de wereld. Om de taal te behouden is het ook makkelijker gemaakt door woorden van Engelse of Perzische afkomst. Zo worden bijvoorbeeld de Engelse woorden doctor, truck, school, car en de Perzische/Urdu woorden koersi, kitaab en jahaaz geaccepteerd.

 

De animo om Hindi te leren en bestuderen neemt toe.

In Suriname worden het Hindi in mandirs of zalen verzorgd op voornamelijk pro-deo basis. In het buitenland heeft Hindi de status van een erkende wereldtaal en kan het als studierichting worden gekozen op universiteiten van landen als Oekraïne, de Verenigde Staten, Bulgarije, Rusland, Zuid-Korea, China, Mexico en Egypte.

Stichting Hindi Parishad, die dit jaar 41 jaar bestaat, coördineert het behoud en ontwikkeling van het Hindi in Suriname. Met ongeveer 75 Hindi-scholen en een stijging van het aantal examenkandidaten, blijkt dat er animo is om de taal te leren en te bestuderen.

[uit Starnieuws, 30 januari 2018]

on 31.01.2018 at 15:47
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter