blog | werkgroep caraïbische letteren

Belangrijke adviseur regering: maak van Keti Koti een nationale feestdag, met de koning erbij

Keti Koti, de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, moet een nationale feestdag worden, met aanwezigheid van de koning. Te beginnen in 2023, precies 150 jaar nadat de slavernij feitelijk ten einde kwam. Dat oppert Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

Keti koti in het Amsterdamse Oosterpark. Foto © Michiel van Kempen

[…]

Niemand hoeft in het beklaagdenbankje plaats te nemen om dat gesprek te voeren, benadrukt Baldewsingh. ‘Ik ben er niet op uit om witte Nederlanders een schuldgevoel aan te praten. Ik sta voor verbinding en solidariteit. Maar het slavernijverleden krijgt in Nederland nog niet de erkenning die het verdient. Als we samen stilstaan bij Keti Koti, stralen we als samenleving uit dat we niet alleen door de geschiedenis maar ook in de toekomst met elkaar zijn verbonden.’

Lees hier het hele interview met Rabin Baldewsingh in de Volkskrant, 30 juni 2022

1 comment to “Belangrijke adviseur regering: maak van Keti Koti een nationale feestdag, met de koning erbij”

  • Rabin Baldewsingh: ‘[Slavernijherdenking / Keti koti] wordt nog steeds gezien als een herdenking en viering voor Surinaamse en Caribische Nederlanders, terwijl het over een gedeelde geschiedenis gaat.’ – Een ‘gedeelde geschiedenis’ ?
    In de multiculturele samenleving hameren op “ons gedeelde verleden”; over wie hebben we het dan? Wie vallen er onder dit ‘ons’? Worden ook, gegeven de ruim een miljoen bewoners uit islamitische landen in het Koninkrijk, excuses geformuleerd voor de slavernij in het Ottomaanse rijk? Zijn deze moslims de nazaten van koloniale, racistische uitbuiters? Worden, gegeven de Afrikaanse vluchtelingen in het Koninkrijk, ook excuses aangeboden voor de verkoop van de slaven door Afrikaanse plunderaars / handelaars aan Europese commerçanten? Zijn die Afrikaanse vluchtelingen nazaten van verkrachters, plunderaars, verkopers en slavendrijvers? Of vertegenwoordigen onze overheden, steden en banken feitelijk slechts een segment van de ‘multiculturele’ samenleving? Nader tot elkaar komen? …

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter