blog | werkgroep caraïbische letteren

Beeldend kunstenaar Lilian Abegg (70) overleden

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Lilian Abegg, weduwe van Erwin de Vries, is donderdag op zeventigjarige leeftijd overleden. Dit bevestigt dochter Gudrun de Vries tegenover de Ware Tijd. Hoewel verdrietig, zegt ze dat haar moeder eindelijk verlost is van alle pijn. Abegg, die zelf ook beeldend kunstenares was, kampte al achttien jaar met gezondheidsproblemen.

Lilian Abegg. Foto: Gudrun de Vries

Ze was de grote motor achter de grootmeester kunstenaar Erwin de Vries, die op 31 januari 2018 overleed. Abegg, die op 28 januari dit jaar haar zeventigste jaardag vierde, leerde De Vries op negentienjarige leeftijd kennen in Nederland. Ze was tot zijn overlijden vaak belast met het organiseren van zijn exposities in binnen- en buitenland. Bij het vijftigste jubileum van hem als kunstenaar gaf ze in 1998 in eigen beheer een monografie over hem uit.

Toen hun kinderen ouder werden en het huis uit waren, pakte Abegg kunst op. In 2011 hield ze nog haar derde solo-expositie in Fort Zeelandia. Beeldende kunst was niet haar eerste kunstuiting. In Nederland voltooide ze de studie barokmuziek aan het conservatorium; ze speelde de blokfluit.

Als echtgenote van een kunstenaar begon het schilderen ook aan haar te trekken en volgde ze in Nederland verschillende schildercursussen. Op kunstgebied experimenteerde ze met papiersoorten, inkt en aquarel, waarbij ze de natuur, vogels en natuurlandschappen schilderde. In Suriname maakte ze de overstap naar geometrische vormgeving en keramische werken.

“Opvallend in haar werken was dat ze rust uitstraalde, waarbij ze in haar composities altijd frisse kleuren gebruikte”, vertelt George Struikelblok. Hij is voorzitter van de Federation Visual Artists in Suriname (FVAS), waar Abegg ook lid van was. Informatie over haar uitvaart is nog niet bekend.

[uit de Ware Tijd, 12/02/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter