blog | werkgroep caraïbische letteren

Beeld & Geluid presenteert online themakanaal met unieke beelden over onafhankelijkheid Suriname

Op 25 november 1975 wordt in Suriname trots de nationale vlag gehesen. Na drie eeuwen van kolonisatie maakt het land zich los van Nederland. Circa eenderde deel van de Surinaamse bevolking had er echter weinig vertrouwen in en stak de grens over, naar Nederland. Velen belandden via Schiphol rechtstreeks in de Bijlmermeer. Sommigen keerden terug, maar de meeste Surinamers kozen definitief voor Nederland. Heimwee naar Suriname lag altijd op de loer. Op het themakanaal inbeeldengeluid.nl/suriname presenteert Beeld en Geluid unieke beelden van Suriname als kolonie, de betrekkingen met Nederland en het proces van dekolonisatie.

suriname2-1af108-large-1479458283

De relatie Suriname-Nederland. Foto: Ellen de Vries, acteur: Victor Bottenbley

De ruim 40 documentaires op het themakanaal schetsen de opmaat naar de onafhankelijkheid en het verloop daarvan met films die niet eerder online te zien waren: Polygoonjournaals (vanaf 1933 t/m 1978), Gebri Doro (1972), Een land om mee te leven (1975), Een onverwacht traject (1988) en Maandi (1994) van Frank Zichem en Avonturen aan de wilde kust deel 5 van Jan Bosdriesz (1982).

den-uyl-arron-suriname3-375c23-large-1479458282

De premiers Den Uyl en Arron ondertekenen in Paramaribo de Akte van erkenning van de republiek Suriname Nationaal Archief/ Anefo (Bert Verhoeff)

 

Het 40-jarig jubileumjaar ging vorig jaar het programma Suriname-Nederland, 40 jaar later (1975-2015) van start met tentoonstellingen in het Museum Volkenkunde in Leiden en filmretrospectieven in het Tropenmuseum in Amsterdam en het On Stage Theater in Paramaribo. Dit project – geïnitieerd door Ellen de Vries in samenwerking met de Stichting Multimediale Cultuur – wordt nu afgesloten met een webtentoonstelling en het themakanaal in.beeldengeluid.nl.
Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds,  VSBfonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Fonds 1818 en DutchCulture en Shared Cultural Heritage.

.
Over Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is het media-archief van Nederland en de grootste van zijn soort in Europa. Het Instituut speelt een toonaangevende rol op het gebied van beheer en toegankelijk maken van het
Nederlandse media-erfgoed. Het gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt een dagelijks groeiende collectie van radio, televisie, film, foto’s, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Deze collecties geven een uniek beeld van de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar en van de ontwikkeling van de audiovisuele media in het bijzonder. Beeld en Geluid is toegewijd om de unieke collectie en de kennis daarover breed toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek. Door middel van onderzoek en innovatie heeft het instituut zich ontwikkeld tot een brede culturele instelling die met de opgebouwde kennis en infrastructuur een centrale functie inneemt binnen de archief- en mediasector in binnen- en buitenland. Beeld en Geluid ontvangt een structurele Rijksbijdrage op grond van de Mediawet.

 

arron-suriname-2-764e3d-large-1479458282

Premier Henck Arron: ‘Suriname ultimo 1975 onafhankelijk!’ Nationaal Archief/ Anefo (Bert Verhoeff)

The Netherlands Institute for Sound and Vision is an important player when it comes to management and
accessibility of Dutch audiovisual heritage. The special building on the Media Park in Hilversum stores a daily growing collection of over 1.000.000 hours of radio, television, film, pictures and music. Sound and Vision is committed to make this unique collection and the knowledge about it widely accessible for diverse audiences, including media professionals, the creative sector, education and the general audience. Through research and innovation, the institute has developed into a broad cultural institution that, with its accumulated knowledge and infrastructure, occupies a central position within the archive and media branch.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter