blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Basiliek vergroot kans pauselijk bezoek’

door Annelies Brinkman

.
Paramaribo – Nu de St. Petrus en Paulus-kathedraal vanaf 6 april de eretitel van basiliek zal dragen, is de kans dat de paus Suriname zal bezoeken een stukje groter geworden. Dat is althans de verwachting van pater Esteban Kross. Hij zei dit donderdag tijdens de persconferentie waar hij en bisschop De Bekker meer informatie gaven over nieuwe status van de kathedraal.

Ik vermoed dat de paus nu wel wat extra moeite zal doen. Een paus doet namelijk altijd moeite de landen met een basiliek te bezoeken. En het is niet zo dat de paus alleen grote landen bezoekt. Zo is Paus Johannes Paulus II bijvoorbeeld in Trinidad geweest, en ook in St. Lucia en Curaçao”, aldus een hoopvolle Kross.

De Bekker en Kross zijn erg verheugd en trots op de nieuwe status van de kathedraal. Ruim een jaar geleden stuurden ze de aanvraag voor de eretitel naar Rome. Eind januari dit jaar kreeg De Bekker het bericht dat de aanvraag was gehonoreerd en dat de officiële verheffing zal plaatsvinden op 6 april.
Het is niet precies duidelijk waarom de aanvraag is goedgekeurd. Maar de aanwezigheid van het graf van Petrus Donders speelde zeker mee. “Kerken die tot basiliek verheven worden zijn vaak bedevaartskerken, zoals de kerk van Lourdes die ook basiliek is. Vanwege het graf van priester Petrus Donders is onze kathedraal ook een echte bedevaartskerk en nu dus basiliek”, legt Kross uit.
[uit de Ware Tijd, 21/03/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter