blog | werkgroep caraïbische letteren

Barbados neemt afscheid van Britse koningin Elizabeth als staatshoofd

Op Barbados worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ceremonie waarmee het Caribische eiland een republiek wordt. Om middernacht lokale tijd (05.00 uur in Nederland) neemt het eiland afscheid van de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd. De huidige gouverneur-generaal, Sandra Mason, wordt beëdigd als eerste president.

Het eiland met 300.000 inwoners werd al in 1966 onafhankelijk van Groot-Brittannië, maar bleef in het Gemenebest en hield ook de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd. De verandering van staatsvorm gaat niet ten koste van de verstandhouding. Koningin Elizabeth heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat voormalige koloniën zelf hun staatsvorm kunnen kiezen.

Lees het bericht op de NOS-website, 29 november 2011; more information here: ‘why Barbados is ditching the Queen’, the Guardian, November 29, 2021.

Lees ook “Barbados neemt afscheid van koningin Elizabeth: het Caribische eiland is vanaf dinsdag een republiek”, de Volkskrant, 30 november 2021, hieruit geciteerd:

“In The Times heeft de Conservatieve buitenlandspecialist Tom Tugendhat het vermoeden geuit dat Barbados onder druk van China afscheid heeft genomen van de Britse kroon, iets dat moeilijk te bewijzen valt. ‘China heeft investeringen in infrastructuur en ‘schuldendiplomatie’ gebruikt als controlemiddel.’ Afgelopen jaren heeft China een half miljard euro gestopt in de toerismesector van Barbados, een bedrag dat neerkomt op een tiende van het bruto binnenlands product (bbp). China zou hebben geprofiteerd van een opkomend nationalisme op het eiland.

null Beeld

Sinds 2005 heeft Peking omgerekend meer dan 800 miljard euro geïnvesteerd in 42 verschillende Gemenebest-landen, waarbij het ten dele gaat om goedkope leningen die zorgen voor afhankelijkheid. Dit past bij een strategische politiek die het uitbreiden van de invloedssfeer tot doel heeft. Door de ligging in de achtertuin van de Verenigde Staten zijn de Caribische eilanden extra aantrekkelijk voor China.”Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter