blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Bakratori: bakroe in de Tweede Kamer

door Henk Hendriks

.

Er zit een geblondeerde bakroe in de Tweede Kamer. De kwelgeest van links en rechts was bij de viering van 200 jaar koninkrijk en twitterde: “Was net in Ridderzaal, vreselijke multiculti bijeenkomst. We hebben na 200 jaar weer een revolutie nodig, los van multiculti los van de EU!” “Revolutie” is in de loop der jaren flink gedevalueerd. Zelfs de auto-industrie gebruikt de term. Marx draait zich om in zijn graf. ‘Multiculti’ kende hij nog niet, dat is een sneer naar Maxima die ooit zei dat door de vele culturen in Nederland er eigenlijk geen Nederlandse identiteit bestaat. Blonde Geert tegen allochtone Maxima, leuker kan het niet worden.
Ook de EU moet het ontgelden, want Europa is het nieuwe haatobject van het populisme. Geert heeft daarvoor nieuwe extreem rechtse vrienden gevonden in Frankrijk en België. Even vreesde ik een slim verbond van deze lui tegen tolerantie, zodat Europese rechters geen gehakt meer kunnen maken van hun xenofobische agenda. Maar gelukkig, bij Geert gaat het enkel om Geert en om Geert alleen.
De bakroe springt op de nek van ieder die zich ziek, zwak, werkeloos of zielig vindt. En ‘de vijand’ komt steevast uit het boze buitenland. Fear is a Man’s Best Friend. Maar daar kun je wat aan doen. Feesten en zingen bijvoorbeeld:
“Na mi feyanti de na doro sei
de wan sabi fa mi nen
Mi moi if mi no moi…
Neks te make nanga den”
In Nederland koesteren we ons warm met Sint, speculaas, knuffelpiet en “Hoort wie klopt daar kind’ren”. Morgen is het 5 december, windkracht 9. Toch gaat Piet het dak op, voor de kinderen. Dat mag eigenlijk niet van de arbeidsinspectie, maar Piet moet niet zeuren. Slaven hadden ook geen cao.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter