blog | werkgroep caraïbische letteren

Baboeram spreekt niet van “contractarbeid” maar van “dwangarbeid”, geen “contractarbeiders” maar “dwangcontractarbeiders”

Hoe moest het verder met al die koffie, cacao en suikerplantages na de afschaffing van slavernij in Suriname? Dat was een vraag waar Nederland mee worstelde. Een antwoord werd gevonden in Brits-Indië, waarvandaan duizenden contractarbeiders naar Suriname werden verscheept. Maandag is het precies 150 jaar geleden dat het eerste schip aankwam in de voormalige Nederlandse kolonie. Volgens Karin Amatmoekrim zaten er “een paar duizend Brits-Indiërs” op de Lalla Rookh.

Over de geschiedenis van contractarbeid en hoe die wordt herdacht in met name de Hindostaans-Nederlandse gemeenschap, daarover spreken we Pravini Baboeram en Karin Amatmoekrim. Baboeram onderzoekt Hindostaans erfgoed met de organisatie Sarnámihuis, Amatmoekrim werkt aan een proefschift over het leven van Anil Ramdas en een boek over de Surinaamse geschiedenis.

Klik hier om het gesprek op Radio 1 bij Onvoltooid Verleden Tijd van 4 juni 2023 terug te luisteren.


Lees hier over de gezaghebbende studie van Ruben Gowricharn over de geschiedenis van de Brits-Indische migratie naar Suriname en hier over een serieuze studie naar de tweede migratie: van Suriname naar Nederland.

Link naar een film over 100 jaar Brits-Indische immigratie.

Lees ook ‘Zijn Hindostanen in Neerland ongezien en ongehoord?’

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter