blog | werkgroep caraïbische letteren

Aziatische tijgers, maar ook Afrikaanse leeuwen?

De Illustre School Amsterdam organiseert een Bijzondere Lezing van prof. dr. Roel van der Veen op donderdag 6 februari om 17.15 uur in SPUI25: Aziatische tijgers, maar ook Afrikaanse leeuwen?

De afgelopen halve eeuw is uniek in de geschiedenis als het gaat om de leefomstandigheden van mensen op de wereld. Terwijl de wereldbevolking met hoge snelheid in omvang toenam, bleek het toch mogelijk de armoede terug te dringen en de kwaliteit van het leven van zeer velen te verbeteren. Het continent dat hieraan de grootste bijdrage leverde, is Azië. In steeds meer Aziatische landen ontsnapt de bevolking aan de eeuwenlange armoede en ontstaan samenlevingen die in meer of mindere mate als modern beschouwd kunnen worden. De Aziatische staten hebben in dit moderniseringsproces een centrale rol gespeeld. Zij hebben zeer concurrerende economieën het licht laten zien, die vanwege hun kracht en aanpassingsvermogen wel ‘tijgers’ genoemd zijn.

Het continent dat in dezelfde periode vrijwel geen bijdrage leverde aan de mondiale afname van de armoede, is Afrika. Het percentage armen bleef daar rond de helft van de bevolking schommelen. In Afrika worden juist de staten vaak aangewezen als obstakels voor economische vooruitgang. Zij hebben – om in de beeldspraak te blijven – geen economische ‘leeuwen’ laten ontstaan.
Roel van der Veen zal in zijn lezing ingaan op de vraag waarom Azië zich in de afgelopen halve eeuw zo fundamenteel anders heeft ontwikkeld dan Afrika en hoe internationale factoren daarop van invloed zijn geweest. Daarbij zal hij ook aandacht besteden aan de recente positieve berichten uit Afrika: hoe passen die in het algemene beeld?

Over de spreker
Roel van der Veen werkt al 25 jaar voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegenwoordig als wetenschappelijk raadadviseur. Van zijn hand verschenen de boeken Afrika van de Koude Oorlog naar de 21ste eeuw (2002) en Waarom Azië rijk en machtig wordt (2010). Naast bijzonder hoogleraar Geschiedenis en theorie van de internationale betrekkingen aan de UvA is hij bijzonder hoogleraar Nederlands buitenlands beleid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aanmelden is verplicht en kan via www.SPUI25.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter