blog | werkgroep caraïbische letteren

Awarahé, bliksem en Jezus

Verhalen van Kwatta: Derde tot Vijfde Rijweg, 6

door Prem Dihal

Er gebeurden ook bijzondere dingen in de regio van Kwatta. De bliksem slaat in. Maar dat is toch een bekend natuurverschijnsel? Maar wat voor een indruk maakte deze inslag?

Blikseminslag Awarahe’. Het getroffen huis. Hadden de bewoners geen entreegeld moeten heffen aan al dat vreemd volk dat zich soms hautain gedroeg? Wat zullen ze allemaal doorgemaakt hebben. Foto afkomstig van Facebook/WegnaarZee.

Op 3 augustus 1961 sloeg te Awarahé (Weg naar Zee, Suriname) de bliksem in in een huis. Er was geen schade maar het liet op de voorgevel een zeer bijzondere afdruk achter. Je kunt rechtsboven op de foto een afdruk van de inslag zien, namelijk een beeltenis gelijkend op Jezus Christus. Tenminste, dat zien velen erin. Het is nu decennia geleden en de afdruk is redelijk vervaagd. Het beeld leek namelijk op een Jezusfiguur aan het kruis met iets als een horloge om zijn rechterpols; een koord waarmee hij aan het kruis gebonden was? Het had een uiterlijk van een houtskool(krijt)tekening.

Het werd langzaamaan bekend en op een gegeven moment werd het huis, gelegen in een afgelegen uithoek, door vele nieuwsgierigen bezocht. Die kwamen van heinde en verre, veel christenen maar ook van andere godsdienststromingen. Ook kwamen er opvallend veel christelijke geestelijken uit het buitenland om het te bezichtigen. Bont werd het toen vele ‘stedelingen’ een handeltje begonnen langs de weg. Om er eentje te noemen: de padvinderij ging watermeloenen tegen woekerprijzen verkopen aan dorstigen, om maar in bijbelse termen te blijven, die ze ter plekke hadden opgekocht en parkeer/oppasgeld vragen aan automobilisten.

Het nieuws hield de gemoederen bezig en was gedurende enkele weken het gesprek van de dag. Wij gingen ook kijken en vanuit de laadbak van de Chevrolet pick-up van de buren en vanaf een veilige hoogte sloegen wij het spektakel gade onder andere van de verkeer regelende padvinders en de zich gewichtig gedragende geestelijken. Wij hadden door onze de hoge zitplaats een goed (uit)zicht. We zagen de afdruk, we mochten er niet naar wijzen, en gingen weer terug. Opvallend was dat bij de woning zelf het heel rustig en stil was, er was een zeker ontzag voor dit fenomeen. Wij, mijn broers, zussen en neven waren toen nog te jong om het bijzondere ervan te beseffen. Dat kwam later.

De eigenaar heeft er alles aan gedaan om het te beschermen tegen weersinvloeden. Eerst had hij het achter glas met een lijst er omheen gedaan (foto-idee) en later heeft hij er zelfs een afdakje voor gemaakt. En hij heeft naast de afdruk een groene vlag opgehangen.

Weg naar Zee wordt nu Henri Fernandesweg genoemd naar de vroegere grootgrondbezitter van het gebied. Awarahé is een zijstraat in westelijke richting als je van de Kwattaweg komt.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter