blog | werkgroep caraïbische letteren

Avond over Bea Vianen in Groningen

Op woensdag 29 juni organiseert de Groningse boekhandel Van de Velde in het kader van Schwob Young een interactieve avond over het boek Suriname, ik ben van Bea Vianen. Sprekers zijn Kunti Elstak (dochter van auteur Bea Vianen) en Michiel van Kempen (bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren). Dit is al de 4e avond Schwob Young Noord: interactieve literaire avonden in Groningen, speciaal voor lezers tot ca. 35 jaar.

Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds dat elk jaar een twintigtal recent uitgegeven literaire klassiekers uit de wereldliteratuur selecteert. Het gaat om recente herontdekkingen, vertaalde meesterwerken die enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Kortom: de mooiste boeken die u nog niet heeft gelezen! Op de Schwob Young-avond van 29 juni staat Suriname, ik ben centraal. Je bent hiervoor van harte uitgenodigd!

Datum: woensdag 29 juni
Tijd: 19:30 uur tot 21:30 uur  
Locatie: Boekhandel Van der Velde, locatie A-Kerkhof 45-47, Groningen
Wegens een beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk. Dit kan door te mailen naar akerkhof@boekhandelvandervelde.nl.

Bea Vianen. Foto Els Kirst

Bea Vianen (Paramaribo, 1935 – 2019) was de meest gelezen auteur van Suriname in de jaren ’70 en ‘80. Haar romans behoren tot de belangrijkste boeken van het land. Ze schreef in zowel proza als poëzie over de verhoudingen tussen de Surinaamse bevolkingsgroepen, over haar Hindoestaanse afkomst, over de schoonheid en beklemming van haar land, dat wordt beheerst door een koloniaal verleden. Bea Vianen wisselde periodes aan beide kanten van de oceaan met elkaar af en werd 83 jaar. 

Suriname, ik ben gaat over de eigenzinnige en avontuurlijke Sita. Zij groeit op in het Suriname van de jaren ‘50, ergens tussen het oerwoud en de stad, in een gebied waar mango- en guavebomen groeien en de muskieten onophoudelijk gonzen. Sinds het overlijden van haar moeder houdt ze zich noodgedwongen bezig met het huishouden. De sfeer in huis is beklemmend. Haar autoritaire vader en kille grootmoeder zwijgen als zij iets vraagt, haar broertje Ata houdt zich afzijdig. Sita moet als jonge vrouw vechten voor een plek binnen de maatschappij die voelt als een gevaarlijke wildernis, vol strijdende opvattingen. Welk leven wil ze leiden? Kiest ze voor zichzelf, of volgt ze de strenge verwachtingen van haar familie? 

We bespreken het boek met Kunti Elstak (dochter van auteur Bea Vianen) en Michiel van Kempen (bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren). Het gesprek wordt wederom geleid door Janine R. Mooij, docent schriftelijke communicatie aan de Hanzehogeschool. Er is natuurlijk tijd voor vragen en opmerkingen, waarna we nog zullen napraten onder het genot van een hapje en een drankje. De avond wordt in het kader van Schwob Young georganiseerd en is dus bij uitstek geschikt voor jongeren. Het boek van tevoren lezen is leuk, maar niet verplicht. 

Kijk voor meer evenementen in de agenda op www.schwob.nl.

2 comments to “Avond over Bea Vianen in Groningen”

  • Is er live streaming?

    • Nee. Er wordt wel een kort beeld- en tekstverslag van de avond gemaakt voor sociale media en de webpagina van het Letterenfonds.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter