blog | werkgroep caraïbische letteren

Auteur klaagt Joan Nibte aan bij advocaten tuchtcollege

door Merredith Bruce

PARAMARIBO – Schrijver en documentairemaker John Slagveer van het productiebedrijf Surtefilm Suriname, heeft advocaat en politica Joan Nibte aangeklaagd bij het advocaten tuchtcollege. Zij wordt door hem beschuldigd van onder meer “misleiding en oplichting”.

Een uitgave van John Slagveer

Slagveer zegt dat hij voor Nibte een boek heeft samengesteld, maar, ondanks aandringen, nog niet is betaald. Het gaat om 1.925 US dollar. De kwestie heeft niet te maken met een advocaat-cliëntverhouding, maar Slagveer zegt dat hij alvast naar het tuchtcollege is gestapt en later een strafrechtelijke klacht zal indienen bij de procureur-generaal.

Hij vindt dat Nibte “misbruik” maakt van haar advocaat-zijn, wetende dat zij “beschermd” zal worden door beroepsgenoten. Slagveer erkent dat hij geen schriftelijke betalingsovereenkomst met Nibte heeft gesloten. “De afspraken zijn mondeling gemaakt.”

De producent vertelt dat hij Nibte in december vorig jaar heeft benaderd als lid van het hoofdbestuur van de politieke partij PRO voor het schrijven van een projectvoorstel over Coronie, waar zij namens de partij politiek actief is. Nadat hij zijn offerte had overlegd, gaf het bestuur van de partij goedkeuring voor deze samenwerking.

Slagveer vertelt dat de politica twee maanden later liet weten dat zij geen sponsoring kon vinden om het door hem voorgestelde project te kunnen bekostigen, wat maakte dat dit niet doorging. Zij gaf hem toen de opdracht om een boek te schrijven waarin zij het profiel moet zijn voor de ontwikkeling van het district.

“Als zoon van het district heb ik dan ook met voortvarendheid gewerkt aan de opdracht en binnen één week was de omslag van het boek ontworpen.” Nadat zij die had goedgekeurd, begon hij meteen te werken aan de inhoud. Uit WhatsApp-conversaties die de Ware Tijd heeft ingezien blijkt dat Nibte een paar keer vraagt naar de offerte voor deze opdracht, omdat ze wilde weten waar zij aan toe is.

Echter, volgens Slagveer kon hij dat moeilijk meteen doorgeven, omdat hij tussendoor steeds weer zaken moest bijstellen. Wanneer hij de vergoeding uiteindelijk opstuurt, zegt Nibte dat zij niet in staat is die te betalen en dat ze niet akkoord zou zijn gegaan met zo een bedrag als ze dit vooraf wist.

De auteur zegt dat het boekwerk in grote lijnen overeenkomt met hoe het er volgens het eerste in eerste instantie overeengekomen projectvoorstel in feite eruit zou moeten zien. Hij voelt zich nu “misleid en opgelicht” omdat voor het projectvoorstel een veel groter bedrag – ruim zevenduizend US dollar – was begroot.

Nibte zegt tegen de Ware Tijd dat nimmer was afgesproken dat zij zou betalen voor het boek. “Ik was al bezig met een fotoboek en hij bood aan om mij gratis te helpen daarbij. Hij zei: ‘u hoeft mij niet te betalen, want ik zie wat u allemaal betekent voor Coronie’.” Volgens Nibte hield Slagveer haar opeens voor dat hij twee designers moest betalen. Tegen de afspraken in zou hij daarvoor geld hebben gevraagd. 

Vanaf dat moment vroeg Nibte steeds naar de offerte, hoewel dat niet de afspraak was. Toen ze het bedrag uiteindelijk te horen kreeg, liet ze weten dit niet te kunnen betalen. Echter, volgens haar bleef Slagveer aandringen op een vergoeding. Ze voelde zich op den duur onder druk gezet en zocht naar manieren om hem toch te vergoeden. Zij besloot om het boek te laten drukken en hem enkele exemplaren te geven voor verkoop.

Nibte vertelt dat het in eerste instantie overeengekomen projectvoorstel ook het samenstellen van een boek inhield maar dat het daarvoor gevraagde bedrag veel te hoog was en zij geen sponsoring kon vinden. Ze benadrukt dat Slagveer haar heeft benaderd. “Ik kende die man niet eens.”

Volgens haar kwam de auteur bij haar over als een oprechte man en ze raakte ook enthousiast toen hij aanbood om te helpen met het samenstellen van het fotoboek, omdat hij net als zij van Coroniaanse afkomst is. Het verbaasde haar dat hij zich opeens anders begon op te stellen. “Ik merk dat hij van alles doet om mij zwart te maken. Hij is gewoon uit op geld.”

Ze houdt er rekening mee dat hij haar bewust in een kwaad daglicht stelt vanwege haar sterke positie in het kokosdistrict. “Dit maakt je alerter, want allerlei mensen benaderen je.” Volgens Slagveer heeft hij zich schriftelijk beklaagd bij het PRO-hoofdbestuur, maar politiek voorzitter Curtis Hofwijks zegt dat het bestuur hiermee niet bekend is. Ook hij houdt rekening met een politieke zet.

Nibte is formeel nog niet op de hoogte van de klacht die dinsdag tegen haar is ingediend. Samantha Gadjradj, deken bij het tuchtcollege voor advocaten, bevestigt tegenover de Ware Tijd dat er een enveloppe is binnengekomen van de meneer in kwestie. Ze wist vrijdag nog niet wat de inhoud is. Door de coronamaatregelen is de dienstverlening volgens de deken ietwat gestagneerd. De klacht wordt waarschijnlijk de komende week in behandeling genomen.

[uit de Ware Tijd, 09/05/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter