blog | werkgroep caraïbische letteren

Atardi: Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate

Gedurende een periode van vijf jaar legde filmmaker Selwyn de Wind de hoogte- en dieptepunten uit het leven en werk van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate vast.

Rudy Plaate werd in 1937 geboren op Curaçao. Plaate bracht meer dan 400 nummers uit, telkens over het leven en de schoonheid van zijn geliefde eiland. Hij groeide uit tot een van de grootste muzikanten van de voormalige Nederlandse Antillen. Plaate schreef en zong zijn nummers altijd in het Papiamentu, iets wat in die tijd ongekend was. Zijn unieke stijl gaf vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20e eeuw. In zijn populairste lied ‘Atardi’ bezingt Plaate de schoonheid van Curaçao bij zonsondergang. Het lied wordt uitgeroepen tot het onofficiële volkslied.

Regisseur Selwyn de Wind kreeg gedurende vijf jaar volledig toegang tot Plaate, die worstelt met dementie en probeert hiermee om te gaan. De Wind combineert archiefmateriaal met interviews van familie, vrienden en muziekkenners om zo alles te weten te komen over Plaate, die zelf niet alles meer kan vertellen. Atardi – Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate schetst een intiem portret van de zingende groenteboer die uitgroeide tot Curaçao’s bekendste zanger. De pretoogjes van de altijd levenslustige man beginnen langzaam uit te doven.

Atardi – Het leven van de Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate . Regie: Selwyn de Wind

Donderdag 27 januari 2022, NPO 2 23.20 UUR

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter