blog | werkgroep caraïbische letteren

Astrid Roemer in gesprek met Nina Jurna

*** Afgelast ***

In haar woonplaats Paramaribo gaat schrijfster Astrid Roemer drie uur lang in gesprek met Nina Jurna. Het zogeheten Marathoninterview van de Nederlandse omroep VPRO is te beluisteren tussen 20.00 uur en 23.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO Radio 1 en daarna als podcast via vpro.nl,nporadio1.nl, de podcastplatforms en de NPO-Luisterapp.

image

Zaterdag 8 januari 2022, 20.00 uur, NPO Radio 1 en daarna als podcast te beluisteren

Astrid Roemer (Paramaribo, 1947) kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheidingen voor Nederlandse schrijvers denkbaar. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou plaatsvinden. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich echter van Roemers uitspraken pro Bouterse, en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen. Het gesprek tussen Nina Jurna en Astrid Roemer zal hoofdzakelijk gaan over de thema’s die haar werk aangeven: het huidige Suriname, over haar positie als schrijver in het Nederlands taalgebied en over het mysterie van het vrouw zijn. Maar ook over de vraag hoe het is om te zijn opgegroeid in koloniaal Suriname. Zeker aan bod komen de verschillen en overeenkomsten tussen de Surinaamse en de Europese cultuur.   Verder zal het gaan over haar grote betekenis voor de Surinaamse literatuur. Volgens Jerry Dewnarian is het belang van Roemer groot omdat ‘ze beeldend, bijna filmisch schrijft en minutieus de kwetsbaarheid van het individu blootlegt.’ Aldus deze literair recensent voor Dagblad De Ware Tijd in de VPRO-gids. ‘Roemer belicht delicate onderwerpen. Ook stelt ze interne etnische problemen en discriminatie in Suriname aan de kaak.’ 

Nina Jurna is correspondent voor Latijns-Amerika. Ze woonde jarenlang in Suriname en verruilde in 2011 haar standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad. Per 1 maart 2022 wordt Nina Jurna de de nieuwe NOS-correspondent voor Latijns-Amerika. 

vpro.nl/marathoninterview 

Astrid_Roemer_VPRO Marathoninterview_januari 2022.jpg
87.07 KB

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter