blog | werkgroep caraïbische letteren

Astrid Roemer heeft geen spijt van haar lof voor Bouterse:

‘Ik denk diep na voordat ik publiceer’

door Iwan Brave
In een tijd waar wordt gehunkerd naar ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ kwam de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren aan Astrid H. Roemer als geroepen.

Dat breed gedragen gevoel binnen het Nederlands taalgebied – waaronder Suriname – sloeg om nadat Roemer eind vorige maand op haar Facebook­pagina omstreden uitlatingen deed over de Surinaamse ex-president Desi Bouterse. “Onze Surinaamse gemeenschap heeft D.D.B. hard nodig gehad om zelfbewuster te worden. Merci Man”, postte Roemer. Dit bleek de opmaat naar plotselinge commotie en controverse rondom haar gelauwerde schrijversstatus.

[…] “De schuldvraag van Bouterse heb ik niet aan de orde gesteld”, nuanceert Roemer. “Ik wil Bouterse geloven in wat hij als verdediging inbrengt. Geloven is iets anders dan ‘weten’. Ik weet niet of Bouterse de waarheid spreekt. Wat ik doe is zijn verdediging voor waarachtig aannemen. Daar heb ik persoonlijke en professionele redenen voor die ik niemand opdring. Het gaat om mijn artistieke vrijheid. Ik zal de vrijheid blijven nemen om de realiteit op een artistieke wijze weer te geven. Ik ben geen historicus.”

Lees verder in Trouw, 25 augustus 2021.

Redactie [Trouw] 25 augustus 2021, 07:46
Ons coververhaal van de Verdieping, het interview met schrijver Astrid Roemer, is vandaag per abuis niet afgedrukt. U kunt het interview wel lezen in de editie op tablet of mobiel, of via onze website.1 comment to “Astrid Roemer heeft geen spijt van haar lof voor Bouterse:”

  • Het is door het interview van Iwan Brave met Astrid Roemer in ieder geval duidelijk geworden dat haar uitspraken op Facebook tot dezelfde ‘artistieke vrijheid’ behoren als haar proza en poëzie. De loftuitingen aan het adres van Desi B. vormen, zo benadrukt Roemer, een integraal onderdeel van haar kunstzinnige uitingen. Onder meer voor de verknoping van literair experiment en politiek engagement wordt Roemer geëerd. Toch nog maar eens nadenken of deze weloverwogen kunstzinnigheid met een staatsprijs als die voor de Nederlandse Letteren moet worden beloond of dat bij nader inzien deze moet worden ingetrokken. Of geldt – uit schaamte (?) aan Nederlandse en Belgische zijde – beter ten hele gedwaald dan ten halve gekeerd?

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter