blog | werkgroep caraïbische letteren

Astrid Roemer en de vrouwelijke stem in de Caraïbische literatuur

Openbaar college over Caraïbische schrijfsters
Met Karin Amatmoekrim, Cindy Kerseborn en Anja Meulenbelt

Onlangs werd bekend dat de P.C. Hooftprijs voor 2016 zal worden uitgereikt aan Astrid Roemer. Dat nieuws betekende een adrenalinestoot voor mensen die de Caraïbische (schrijf)cultuur een warm hart toedragen, maar het leidde ook tot enkele kritische geluiden in de pers. Met een openbaar college in academisch-cultureel centrum Spui25 over het vrouwelijk schrijven in het Nederlands-Caraïbisch gebied opent prof. Michiel van Kempen zijn nieuwe reeks colleges van het academisch jaar 2015-2016, die dit jaar wordt gegeven in samenwerking met prof. Yra van Dijk van de Universiteit Leiden.

Astrid-Roemer2-276x300

Astrid Roemer

In het college worden vragen gesteld over het oeuvre van Astrid Roemer en andere vrouwelijke auteurs uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Vanwaar nu opeens zo’n heibel rond de P.C. Hooftprijs? Wat is de betekenis van het vrouwelijk Caraïbisch schrijven? En natuurlijk: bestaat er wel zoiets als vrouwelijk schrijven?
Bij het college worden fragmenten vertoond uit de filmdocumentaire van Cindy Kerseborn, De wereld heeft gezicht verloren over Astrid Roemer, die onlangs in première ging en die nog niet op televisie is vertoond. Romanschrijfster Karin Amatmoekrim leest enkele fragmenten voor uit de Cola Debrotlezing die zij in het najaar gaf in het Rijksmuseum. Tot besluit van het college zal Van Kempen een tafelgesprek voeren met cineaste Cindy Kerseborn, schrijfster Karin Amatmoekrim en publiciste Anja Meulenbelt. Het college wordt afgesloten met een borrel.

 

karin_amatmoekrim_02

Karin Amatmoekrim schreef columns voor o.m. NRC Next en publiceerde vijf romans: Het knipperleven (2004), Wanneer wij samen zijn (2006), Titus (2009), Het gym (2011) en De man van veel (2013). Zij ontving voor haar werk de Black Magic Woman Literatuurprijs.

 

YAKUMO DIGITAL CAMERA

YAKUMO DIGITAL CAMERA

Michiel van Kempen is bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische literatuur vanwege de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, met steun van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en de Stichting Framer Framed. Dit jaar verschijnt zijn biografie over Albert Helman waaraan hij tien jaar werkte.

 

Cindy Kerseborn
Cindy Kerseborn is journaliste, radiomaakster en cineaste en maakte een televisiedrieluik over drie zwarte Caraïbische auteurs: Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer.

 

Anja Meulenbelt
Anja Meulenbelt is een van de bekendste Nederlandse feministes. Zij publiceerde circa veertig boeken, waarvan het baanbrekende De schaamte voorbij in elf talen uitkwam. Zij is werkzaam in de Gazastrook, haar laatste boek is Kwart over Gaza. Zij ontving o.m. de Annie Romeinprijs voor haar werk binnen de vrouwenbeweging.

 

Bijzondere Lezingen

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA heeft ongeveer dertig bijzondere leerstoelen. Deze worden bekleed door hoogleraren die een bijzonder onderzoeksgebied vertegenwoordigen. In de lezingenreeks Bijzondere Lezingen vertellen bijzonder hoogleraren over hun onderzoek en de stichting of instelling die de leerstoel heeft gevestigd.
Waar en wanneer
Locatie: Academisch-cultureel centrum Spui25, Spui 25-27, 1012 XM Amsterdam (tegenover de Athenaeum Boekhandel)
Datum en tijd: vrijdag 5 februari, 17.00 uur.
Aanmelden klik hier

Toegang is gratis. Toelating in volgorde van aanmelding. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | Tel. 020 525 8142.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter