blog | werkgroep caraïbische letteren

Astrid H. Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2021

Schrijver Astrid H. Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 40.000. Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon maakte dit namens het Comité van Ministers van de Taalunie bekend. Astrid H. Roemer is de eerste auteur uit Suriname die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren.

Astrid H. Roemer. © Raúl Neijhorst

Uit het juryverslag

“Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H.  Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap. Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd. Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat“, stelt de jury onder voorzitterschap van prof. dr. Yves T’Sjoen.

Politiek engagement en literair experiment

Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo (Suriname). Ze debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de dichtbundel Sasa: mijn actuele zijn en publiceerde sindsdien behalve poëzie ook romans en theaterstukken. Roemers verhalend proza vormt het belangrijkste onderdeel van haar oeuvre, waaronder ook haar magnum opus: de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997)en Was getekend (1998)Haar meest recente werk, Gebroken Wit, verscheen in2019. In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. Kenmerkend voor haar stijl zijn de rijkdom aan beelden en symboliek en het experimenteren met verschillende stijlvormen en verhaalstructuren. In 2016 ontving Astrid H. Roemer de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

Theatermaakster Alida Neslo feliciteert Astrid Roemer

Oeuvreprijs

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. De prijs wordt gefinancierd door de Taalunie. De organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

De onderscheiding heeft als doel de Nederlandstalige cultuur, binnen en buiten het taalgebied, onder de aandacht te brengen. De prijs onderstreept bovendien het feit dat in het Nederlands kwalitatief hoogstaande literatuur wordt geschreven.

In 1956 kreeg de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck de prijs voor het eerst. In 2018 ging de prijs naar de Nederlandse dichter en schrijver Judith Herzberg.

Uitreiking

De prijs wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische Koning. In oktober 2021 zal Koning Filip de prijs overhandigen aan Astrid H. Roemer in Brussel (onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen). De literaire podiumorganisatie Behoud de Begeerte staat mee in voor de organisatie.

Jury

De jury van de Prijs der Nederlandse Letteren 2021 bestond uit:

1 comment to “Astrid H. Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2021”

  • Astrid, Van harte gefeliciteerd met deze prijs voor je geweldige oeuvre. Je hebt altijd je roots mooi weergegeven en na het overlijden van Frank Martinus Arion mis ik op de Antilliaanse eilanden een schrijver die ook heel bewust de Afrikaanse roots behandelt in zijn werk. Ik hoop nog veel te lezen van je.

4 Trackbacks/Pings

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter