blog | werkgroep caraïbische letteren

Asiento – Hollandse heerschappij in de Spaanse slavenhandel

In 1685 gaat de steenrijke Amsterdamse koopman Balthasar Coijmans de strijd aan
om het alleenrecht op de verkoop van slaven aan de Spaanse koloniën. Tegengewerkt door nietsontziende concurrenten en de Spaanse Inquisitie moet hij alles uit de kast halen om de grootste slavenhandelaar ter wereld te worden.

Curaçao is het centrum van deze deplorabele handel; slaven uit West-Afrika worden door Hollandse schepen aangevoerd en door Spanjaarden opgekocht voor hun plantages en zilvermijnen in Zuid-Amerika. De machtsstrijd van Coijmans heeft echter grote gevolgen: oude verdragen vervallen, waardoor de slavenvoorraad op Curaçao zich opstapelt. De Hollanders in Willemstad zijn echter niet voor één gat te vangen: als ze niet legaal kunnen handelen, dan zijn ze niet te beroerd om clandestien hun zaken te doen. Een verhaal over politiek, corruptie, hebzucht, bruut geweld en volgestouwde schepen.

Auteur

John Meilink (1961) debuteerde in 2019 met de historische roman Kroesvee, het eerste deel uit een serie van vier los van elkaar staande verhalen over Hollanders en de slavenhandel in de zeventiende eeuw (onder de overkoepelende reeksnaam ‘Zonen van Jafeth’). In 2022 verscheen deel twee: In Barbarije. Beide romans zijn inmiddels opgenomen in de literatuurlijst van de nieuwe Canon van Nederland (venster VOC en WIC). In elk van de vier boeken wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen: In West-Afrika (Kroesvee), in Algiers (In Barbarije), het Caraïbisch gebied (Asiento) en Indonesië (Banda Neira).

John Meilink, Asiento – Hollandse heerschappij in de Spaanse slavenhandel. LM Publishers 2023. Softcover, ISBN 9789460229893, 440 pagina’s. Prijs € 24,50.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter