blog | werkgroep caraïbische letteren

Arubaanse ‘indianenstam’: ‘Wij hebben niets met de slavernij’

door Sharina Henriquez

Helena Croes van de Arubaanse Caquetio is heel stellig: “Wij hebben niets te maken met de slavernij. Die link hebben anderen gelegd, niet wij. We hoeven dus ook geen excuses.”

Croes (67) is jurist, tolk/vertaler, docent Spaans én de cacique, het opperhoofd van Aruban Warriors, ‘afstammelingen van inheemse indianen’, vertelt ze.

Op 5 december 2022 werd de verklaring met eisen aan de Nederlandse vertegenwoordiging op Aruba overhandigd. Foto: Sharina Henriquez

“Wij, de Caquetio, zijn de oorspronkelijke bewoners. Dat hebben ook de kolonisten erkend toen ze op Aruba kwamen, zo blijkt uit de archieven. We zijn nooit slaven geweest. Dat mocht toen niet.”

Oorspronkelijk komen ze van het Venezolaanse vasteland, aan de overkant. In het noordelijk deel van dat land, woonden de Caquetio. Croes vertelt wat ze weet op basis van archieven op Aruba en van de vroegere Spaanse en Nederlandse kolonisators, maar ook wat mondeling is doorgegeven.

“Je weet ook niet wat helemaal waar is. Wie zegt dat de kolonisten het juist hadden? Daarom moet er veel meer onderzoek komen.”

Lees hier het hele artikel op Caribisch Netwerk, 19 januari 2023 |

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter