blog | werkgroep caraïbische letteren

Aruba: het verhaal van een taal

door Fred de Haas


Op 15 november 2018 verdedigde Joyce Lomena Pereira, geboren in Curaçao en opgegroeid op Aruba, haar proefschrift Valorization of Papiamento in Aruban society and education, in historical, contemporary and future perspectives. Het verhaal van een taal: hoe zag en ziet men het Papiaments in heden, verleden en toekomst?

Dr Joyce Pereira (foto NoticiaCla)

Het is een proefschrift geworden dat een breed spectrum bestrijkt van gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan op de moeizame weg die de inheemse taal van Aruba, Bonaire en Curaçao, heeft afgelegd naar de erkenning van de onmisbare waarde van de moedertaal op allerlei gebieden van het maatschappelijk leven, met, ditmaal,  speciale belangstelling voor het onderwijs en een bijzondere aandacht voor Aruba.

Ondanks de tegenwerking waarmee de taal onderweg te kampen had (en heeft!), kon zij in de loop van haar bestaan op de eilanden de kracht opbrengen om te overleven. Het Papiaments wordt dan ook wel vergeleken met een ‘kibrahacha in een verwaarloosde tuin: krachtig bloeiend in haar jeugd, bespot in haar pubertijd en belemmerd in haar groei naar volwassenheid (p.189)’, maar met een ijzersterke stam waar je elke bijl (hacha) op stukslaat (kibra).

Lees de beschouwing – eerder verschenen in Antilliaans Dagblad, 28 mei en 4 juni – hier in pdf.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter