blog | werkgroep caraïbische letteren

Arthur Cairo overleden: “Dat het verhaal doorgaat”

Arthur Cairo is op vrijdag 5 juli 2024 in Amsterdam overleden na een kort ziekbed. Arthur, geboren op 2 maart 1942 in Paramaribo, was de oudere broer van schrijver, dichter en kunstenaar Edgar Cairo (1948-2000). Na het overlijden van zijn broer maakte hij er zijn levensinvulling van om het werk van zijn broer levend te houden, vooral met voordracht van zijn gedichten.

Arthur Cairo met zijn zus Henriëtte op de Tweede Caraïbische Letterendag, 5 september 2009 in de OBA, dezelfde plaats waar afgelopen woensdag de herdruk van Edgars roman Kopzorg werd gelanceerd. Foto © Roeland Fossen/WCL.

Edgar Cairo schreef in zowel een geheel eigen variant van het Nederlands als in het Sranantongo. Na de dood van zijn broer op of vlak vóór 16 november 2000, kreeg Arthur de ingeving: hij moest en zou het werk van zijn broer in leven houden door het, waar hij maar kon, voor te dragen. Hij deed dat bij allerlei gelegenheden en voor lokale radiostations, maar maakte ook filmpjes van zijn voordrachten die zijn dochter Eva Glunder opnam en op Facebook zette. In 2014 werd de Stichting Edgar Cairo opgericht om het werk van Cairo levend te houden; alhoewel Arthur geen formeel bestuurslid was, was hij altijd nauw betrokken bij de stichting.

In deze minidocumentaire van Fresco Sam-Sin horen we zijn verhaal en draagt hij drie gedichten en een rijmpje voor. Samen met Oldmates ging Fresco Sam-Sin op 5 april 2023 naar Arthur Cairo toe. Nadat hij zich gezeteld had in de stoel van wijlen zijn broer Edgar, begon Arthur te spreken en voor te dragen. Aan alles werd duidelijk, Arthur wil maar één ding: ‘Dat het verhaal doorgaat.’

De minidocumentaire kwam tot stand in de samenwerking tussen het Rotterdamsch Leeskabinet/ Erasmus Universiteitsbibliotheek en Het Taalmuseum (nu wijlen) en werd gemaakt door Oldmates.

Juist afgelopen woensdag 3 juli verscheen na vele jaren weer een boek van Edgar Cairo in herdruk: Kopzorg werd gepresenteerd in de OBA – lees hier.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter