Archief RK Bisdom over Petrus Donders opgenomen in UNESCO-lijst
Vandaag vindt de overhandiging plaats van het certificaat ‘Opname archief Petrus Donders in het UNESCO-MOWLAC Register’ aan de Bisschop van Paramaribo, Karel Choennie. MOWLAC is een toonaangevend programma van de UNESCO, met als doel het bewaren en toegankelijk maken van waardevolle archiefstukken en museumcollecties wereldwijd. Het is één van de initiatieven van de UNESCO voor het beschermen en het bewustwordingsproces van het wereld cultureel erfgoed.
Het Archief van het RK Bisdom Paramaribo heeft met de archieven van Pater Donders een plek op de UNESCO lijst veroverd. Met deze erkenning zijn wij geplaatst op de regionale lijst van MOWLAC (Memory of the World voor Latijns Amerikaanse en Caraïbische regio).
Het is voor het archief van het Bisdom een eer om deze waardering en erkenning in ontvangst te nemen. Met deze mijlpaal zetten wij Suriname weer positief op de wereldkaart en geven bekendheid aan het liefdeswerk van Pater Donders, die hij in Suriname heeft verricht.
Pater Petrus Donders was een rooms-katholieke priester van 1809-1887, die een zeer belangrijk persoon voor de rooms-katholieken en melaatsen in Suriname was. Van 1867 tot 1887 woonde en werkte hij op het melaatsen establissement Batavia aan de Coppename rivier. Petrus Donders heeft 27 jaar gewoond in Batavia en werkte te midden van de melaatsen.
Het is heel bijzonder dat Petrus Donders na al die jaren van werken onder de melaatsen, niet melaats geworden is. Lepra is in feite besmettelijk vooral het contact met open wonden en bloed.
Wat was de motor die Petrus Donders de kracht en liefde gaf om te blijven wonen en werken op Batavia gedurende 27 jaar. Het was zijn diepe geloof in de liefde van Jezus.
[GFC, 30 november 2016]