blog | werkgroep caraïbische letteren

Arbeid, (neo)kolonialisme en mensenrechten in Nederlandstalige poëzie sinds 1848

Dag van de wetenschap i.s.m. Human Rights Research Network, UGent en Amsab-ISG

Op de Dag van de Wetenschap zal Barricadepoëzie: Lyrisch activisme sinds 1848 (Uitgeverij EPO) worden gepresenteerd door een van de samenstellers van de bundel (Kornee van der Haven). In een programma naar aanleiding van deze publicatie zal de nadruk liggen op dichters die met hun lyriek gevochten hebben voor de rechten van arbeiders en de verbetering van arbeidsomstandigheden in het bijzonder, zowel in de Lage Landen als elders op de wereld.

Sarah Adams bespreekt hoe de antikoloniale poëzie van Anton de Kom (1898-1945) kadert binnen het verzet tegen de diepgaande en wijdverspreide ravage die het kapitalistische systeem aanricht bij de globale arbeidersklasse en Dominique de Groen vertelt over haar werk Shop Girl (2017), een dichtbundel die is ontstaan in de kelders van Primark en als dusdanig moderne vormen van (contract)uitbuiting verkent. Met name mensenrechtenschendingen in de kledingindustrie zijn een belangrijk thema van de bundel. Daarna gaat De Groen in gesprek met Olga Van Genechten, die in haar winkel Supergoods de strijd aanbindt tegen fast fashion door enkel in zee te gaan met ethisch verantwoorde producenten en labels.

Datum: zondag 28 november 2021, aanvang 15u00
Locatie: Ons Huis, Vrijdagmarkt 15, 9000 Gent, België

Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht – ga hiervoor naar de website van de Dag van de Wetenschap

Het project Lyrisch Activisme is een initiatief van de Universiteit Gent (onderzoeksgroep POWEZIE & Vakgroep Letterkunde – Nederlandse literatuur) en de Universiteit Utrecht. Partner bij de organisatie van de bijeenkomsten zijn het Human Rights Research Network (UGent),  Amsab-ISG, het Actiefonds X-Y en het Masereelfonds (afd Gent en Antwerpen). Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie literair grensverkeer van Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie en een bijdrage van Bond Moyson Oost-Vlaanderen. Meer informatie over het boekproject is te vinden op de volgende website: https://www.lyrischactivisme.ugent.be/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter