blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Antoon Sisal ontvangt literatuur-cultuurprijs

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Bij de elfde Trefossa-lezing is de H.F. de Ziel Literatuur-Cultuurprijs uitgereikt aan Antoon Sisal. In een stampvol Self Reliance Tower Auditorium is de uitdrager van de Surinaams-Javaanse taal dinsdagavond in de schijnwerpers geplaatst. Mede dankzij zijn inspanningen is er in de afgelopen decennia, niet alleen in Suriname maar ook in Indonesië, een groeiende belangstelling voor het Surinaams-Javaans op gang gekomen.

 

Antoon Sisal (m) ontvangt het applaus van het publiek glimlachend nadat hij de H. F. de Ziel literatuur Cultuurprijs 2019 van de gelijknamige stichting uitgereikt kreeg. Om hem heen staan leden van de stichting. Foto: Irvin Ngariman

Sisal heeft tal van projecten rond die taal uitgevoerd en is momenteel bezig met het samenstellen van een Nederlands-Surinaams-Javaans-woordenboek. “Ik voel me bijzonder vereerd. Hartelijk dank voor de erkenning en waardering. Alles wat ik tot nu toe heb kunnen doen, heb ik gedaan vanuit een duidelijke motivatie. Deze komt voort uit prikkels en inspiratie in mijn directe omgeving, maar passie is het sleutelwoord”, zei Sisal in zijn dankwoord.

De laudatio werd uitgesproken door Carlo Jadnanansing. “Opmerkelijk is de gedrevenheid en passie waarmee Antoon Sisal zich vanaf de jaren zeventig Suriname en Indonesië heeft ingezet om het Surinaams-Javaans te ontwikkelen”, begon Jadnanansing de lofprijzing. Daarna werden een cheque, aangeboden door Self-Reliance, een oorkonde en een trofee aan de laureaat uitgereikt. Spoken word-artiest Zulile Blinker bracht een ode aan Sisal.

Johan Ro Sisal is op 19 januari 1953 geboren te Tamanredjo in het district Commewijne. Zijn vader was contractant uit Solo (Midden-Java), zijn moeder is in Suriname geboren. Hij was tot 1982 op verschillende scholen werkzaam als onderwijzer. Vervolgens heeft hij het Nieuwe Testament van de Bijbel vertaald van het Nederlands naar het Surinaams-Javaans, dat daarna bewerkt is door het Summer Institute for Linguistics van 1982 tot 2000.

Sisal is kerkvoorganger en oprichter van de Stichting Christengemeente Dian (1975 tot heden) en heeft 23 Javaanse christelijke gemeenten onder zich in Suriname, Nederland en Aruba. Een bijzondere verdienste van Sisal met betrekking tot het Surinaams-Javaans is de oprichting van het instituut voor de Javaanse taal in Suriname (Jatas Instituut) op 27 april 2005.

Op muzikaal gebied heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt met het uitbrengen van vijf muziek-cd’s in zowel het Surinaams-Javaans, Sranan als Nederlands. Een ander wapenfeit is dat Sisal naast Hein Eersel, Lila Gobardhan-Rambocus, Renate de Bies en Johan Roozer lid is geweest van de commissie Voorbereiding taalraad tot taalwet van de Republiek Suriname.

[uit de Ware Tijd, 17/01/2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter