blog | werkgroep caraïbische letteren

Anton de Kom voor de klas

Anton de Koms Wij slaven van Suriname staat de laatste jaren prominent in de publieke belangstelling. Op de site ‘Over de muur’ legt Peter Meel aan een jonger publiek uit wat het gecanoniseerde boek kan bijdragen aan een beter begrip van de koloniale geschiedenis van Suriname en Nederland.

Vanaf het moment dat de zestiende druk van Wij slaven van Suriname van Anton de Kom (1898-1945) de bestsellerlijsten in Nederland bestormde, is het niet meer stil geweest rond dit boek. De ontvangst van het werk – oorspronkelijk in 1934 verschenen – werd omlijst en kracht bijgezet door tal van postume blijken van erkenning voor de antikoloniale schrijver, nationalist en verzetsstrijder van Surinaamse afkomst. Bij deze uitingen van waardering heeft zich inmiddels een Tekst in context-uitgave van Wij slaven van Suriname gevoegd, verzorgd door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen. Deze uitgave laat zich het beste beoordelen tegen de achtergrond van de recente canonisering van De Kom.

Lees hier de hele tekst op de site Over de muur door hier te klikken.


Henna Goudzand Nahar & Michiel van Kempen, Anton de Kom. Wij slaven van Suriname. Tekst in context 16. Amsterdam: Amsterdam University Press, 2022. 125p.

Peter Meel is als universitair docent verbonden aan de opleiding Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Een Afrikaanse familie wordt geroofd om naar een slavenschip te worden gebracht, 1805.
Collectie Buku Bibliotheca Surinamica.

1 comment to “Anton de Kom voor de klas”

  • Een goed initiatief.
    Maar, zoals Peter Meel opmerkt, een wat beperkte horizon.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter