Anton de Kom schittert op levensgrote muurschildering in Amsterdam
door Audry Wajwakana
PARAMARIBO – Een levensgroot portret van Anton de Kom siert vanaf woensdag het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost. Kunstenaar Hedy Tjin heeft de Surinaamse schrijver, verzetsheld en vrijheidsstrijder keurig met een hoed op en in een net pak binnen drie dagen op de muur van het plein geportretteerd.
Het Anton de Komplein, dichtbij het bekende winkelcentrum Amsterdamse Poort, oogde een beetje grauw en grijs, omdat het onder een viaduct gesitueerd is. De plek, waar ook het Anton de Kom-standbeeld van kunstenaar Jikke van Loon is ondergebracht, kon wat kleur gebruiken.
Voor het portret heeft Tjin drie pilaren gebruikt, waarbij ze op de middelste het portret van De Kom heeft geschilderd. Op de linker pilaar heeft ze de tekst ‘Leer en Respecteer’ aangebracht. “Dat is eigenlijk een soort boodschap, die past bij Anton de Kom en die we met de buitenwereld willen delen”, zegt Tjin. Op de rechter pilaar staat een korte uitleg over de verzetsheld, een barcode, logo van de organisatie en een hand die een pen vasthoudt.
In tegenstelling tot het ‘naakte’ standbeeld is De Kom in een net pak door de kunstenares uitgebeeld. Dit is volgens haar ook bewust gedaan, omdat ze de verzetsheld als een wijze man wilde uitbeelden, die heel wat te vertellen heeft. “Met die drie pilaren, die ik heb gebruikt, is het een soort van drieluik geworden”, zegt zij.
De mural heeft ze binnen drie dagen afgerond en deze is sinds woensdag in zijn geheel te bewonderen. De muurschildering is onderdeel van een campagne, die de Canon van Nederland onder de aandacht van jongeren moet brengen. De Kom is de eerste Surinamer, die dit jaar een plek in de Canon van Nederland heeft gekregen. “Veel jongeren ervaren de geschiedenis als nogal saai. Om ze een verbinding hiermee te laten maken, is de campagne ontwikkeld”, vertelt Tjin.
De Canon van Nederland heeft drie personen uit de Nederlandse geschiedenis uitgekozen om op murals af te beelden in verschillende steden. De eerste was de kunstenaar Vincent van Gogh, die op een muur in Nijmegen is geschilderd. De tweede is de Nederlandse arts en feministe Aletta Jacobs, die op een muur in de provincie Groningen is uitgebeeld en de derde is De Kom. Tjin heeft alle drie portretten geschilderd.
Om de verbinding met de geschiedenis te maken, heeft de organisatie aan elke muurschildering een influencer gekoppeld, die de komende periode een personage zal promoten. Zo zal rapper Bokoesam De Kom uitbeelden en model Isadee Jansen de arts en feministe Jacobs.
De kunstenaar, die heel wat muurschilderprojecten achter de rug heeft, noemt dit één van de mooiste, die ze heeft mogen uitvoeren. “Het is sowieso mooi om in drie verschillende steden te zijn, want elke stad/locatie heeft een andere vibe. Bij het laatste project in Zuidoost Amsterdam, heb ik zoveel reacties gekregen van voorbijgangers. Niet allemaal waren even positief, maar gelukkig 99 procent wel.”
Tjin is samen met Kevin Headley initiatiefnemer geweest van Switi Rauw, die in 2012 werd opgericht voor een streetfest, waar kunstenaars tegelijk muren schilderden. Dit als onderdeel van stadverfraaiing. Hoewel ze terugging naar Amsterdam, komt ze jaarlijks naar Suriname. “In de periode van de oprichting van Switi Rauw was ik iets langer in Suriname”, vertelt ze.
Nu komt de kunstenares jaarlijks voor vier tot vijf weken op vakantie. Begin dit jaar heeft ze nog een muurschildering bij Bar Bizar, op de hoek van de Johan Adolf Pengel- en Henck Arronstraat gerealiseerd. De muur van de Centrale Markt met de grote Parbo djogo erop, heeft ze niet geschilderd, maar wel ontworpen.
[uit de Ware Tijd, 06/09/202]