blog | werkgroep caraïbische letteren

Anton de Kom-lezing door Robert Vuijsje

Dit jaar wordt de lezing gehouden door Robert Vuijsje, journalist en auteur van onder andere de romans Alleen maar nette mensen en Beste vriend. Co-referent is schrijver en columnist Mano Bouzamour, die op zijn 22e debuteerde met De belofte van Pisa.

 

Robert Vuijsje

Cees van der Laan, hoofdredacteur van dagblad Trouw, is gespreksleider.

Anton de Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en was verzetsstrijder in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij stierf in 1945 in concentratiekamp Sandbostel in Duitsland.

De Anton de Kom-lezing, een initiatief van Verzetsmuseum Amsterdam en Dagblad Trouw, vraagt aandacht voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden, en wil aandacht stimuleren voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie binnen de Nederlandse samenleving. Jaarlijks houdt een hoofdspreker de lezing, vanuit een zelf gekozen invalshoek. Een co-referent reageert hierop.

Datum: woensdag 26 oktober 19.30 uur

Spreker: Robert Vuijsje
Co-referent: Mano Bouzamour
Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Kaartverkoop: online > of reserveren: 020 – 620 25 35 (kaarten uiterlijk om 19.00 uur ophalen)
Toegang: € 7,50 (gratis voor vrienden van het Verzetsmuseum en lezers van Trouw)

 

anton_de_kom185

Anton de Kom

Robert Vuijsje:
“Anton de Kom kent Nederland zoals het was toen hij in 1944 als verzetsstrijder werd gearresteerd. Zeventig jaar later is Nederland een ander land geworden. In mijn werk sta ik open voor de aanpassingen die horen bij de veranderde bevolkingssamenstelling. Als Jood voel ik mij verbonden met andere minderheden. Maar zie ook dat andere minderheden deze verbondenheid vaak níet voelen. Zij zien Joden als machthebbers. Anton de Kom kent Nederland als een land waaruit Joden waren afgevoerd om vermoord te worden. Hoe zou hij kijken naar deze transformatie?”

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter