blog | werkgroep caraïbische letteren

Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie

De Universitaire Bibliotheken Leiden en Museum De Lakenhal in Leiden organiseren de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie in Museum De Lakenhal. De opening is op 9 november. Emma Lesuis maakte een filmdocumentaire.

Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie
Vandaag de dag is de Surinaamse vrijheidsstrijder Anton de Kom niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Zijn geruchtmakende boek Wij slaven van Suriname uit 1934 raakte in de loop der tijd in vergetelheid. In de jaren zestig ontdekte de Surinaamse Studenten Unie in de Leidse universiteitsbibliotheek De Koms manifest voor vrijheid en gerechtigheid voor alle Surinamers. De Surinaamse Studenten Unie zou dit werk omarmen en breed toegankelijk maken.  

Over de tentoonstelling 
Van 10 november 2023 tot en met 7 juli 2024 presenteren Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden dit voor velen nog onbekende verhaal van de Surinaamse Studenten Unie. In de tentoonstelling zijn historische objecten en een mini-documentaire van filmmaker Emma Lesuis te zien, waarin oud-leden van de Surinaamse Studenten Unie aan het woord komen. Kunstenaar Hedy Tjin maakt speciaal voor deze tentoonstelling kleurrijke wandschilderingen van prominente figuren uit deze geschiedenis. 

Samenwerkingspartners
De tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie is een samenwerking met de Surinaamse Studenten Unie, de Universitaire Bibliotheken Leiden en kwam tot stand dankzij het onderzoek van Henna Goudzand Nahar naar de Surinaamse Studenten Unie en de roofdrukken.

Programma

De Universitaire Bibliotheken Leiden en Museum De Lakenhal nodigen u uit voor de opening van de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie op donderdag 9 november 2023 van 17.00 tot 19.00 uur in Museum De Lakenhal. 
17.15 uur  Welkom en openingswoord door Tanja Elstgeest (Museum De Lakenhal) en Kurt de Belder (Universitaire Bibliotheken Leiden) 
17.30 uur  Openingsceremonie in aanwezigheid van Vincent de Kom (nazaat van Anton de Kom) en oud-leden van de Surinaamse Studenten Unie 
19.00 uur  Einde opening 

Lakenhal Laat 
Op vrijdagavond 10 november staat onze vrijdagavondopenstelling Lakenhal Laat in het teken van deze tentoonstelling. Op het programma staat onder meer een talk tussen reünist Paul Day en hedendaagse makers over kunst en activisme. Houd onze website in de gaten voor het complete programma. 


SSU-leden. Foto © Emma Lesuis

Film

In de jaren 60 kwamen heel wat Surinamers naar Leiden om te studeren. Ze verenigden zich, gaven bigi fesa’s, hielden lezingen, gingen naar demonstraties… Op een dag ontdekten ze het boek van Anton de Kom in de oude UB. Zijn gedachtegoed werd het fundament van het activisme van de Surinaamse studenten.

Emma Lesuis ging op pad met oud-SSU-leden in Leiden en Paramaribo, en maakte filmportretten. Van onder andere Paul Day. De 83-jarige jongeman die 20.000 stappen per dag zet, postbode is en hele dagen vult met vrijwilligerswerk. A man to love.

De documentaire Strijden ga ik is te zien van 10 november 2023 tot 7 juli 2024 in museum De Lakenhal in Leiden.

credits:

Regie, productie, research: Emma Lesuis
Camera NL: Ruben Hamelink Seretse Fulani
Geluid: Suzanne Boekestijn
Stagiair: Jasper de Groot
Camera SU: Sander Coumou
Assistent camera SU: Kris Kromosero
Montage: Tobias Cornelissen
Geluidnabewerking: Matthijs Klijn
Colorgrading: Ruben Hamelink
Vertaling: Michele Hendricks
Muziek: Rory Ronde, Max Nijman, Twinkle Stars

Dank aan: Paul Day, Christina Harrevelt, Astrid en Iwan Elstak, Inge Bodeutsch, Dennis Bus, Garrelt Verhoeven, Eva Echternach, Denise Frank, Tanja Elstgeest, Stadsgehoorzaal Leiden

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter