blog | werkgroep caraïbische letteren

Antjie Krog geeft de Verwey-lezing

Op 18 november houdt de Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver en vertaler Antjie Krog de Verweylezing 2021 aan de Universiteit Leiden, getiteld: ‘Tempting to write what should/could not be written’.

Antjie Krog in 2019. Foto Wikimedia

Het uitgangspunt voor deze Verweylezing is een gedicht, “De Zegger van Versen”, meer dan honderd jaar geleden geschreven door Albert Verwey om te benadrukken hoe cruciaal poëzie deel uitmaakt van onze dagelijkse omgang met de wereld, vooral in deze tijden van corona en isolatie. De tekst wordt een caleidoscoop van het wonderlijke rijk van de poëzie, evenals een kleine expeditie naar enkele actuele nieuwe thema’s.

Antjie Krog (1952) leeft en werkt in Zuid-Afrika, waar ze onder andere schreef over de waarheids- en verzoeningscommissies in het non-fictieboek Country of My Skull. Maar ook in haar vele dichtbundels spelen de geschiedenis en de meerstemmigheid van haar land een grote rol. Haar veelbekroonde werk is verbluffend: politiek en persoonlijk tegelijk, lyrisch, geestig en ook ernstig. Zonder zich eenvoudigweg iets toe te eigenen, verkent ze hoe ze Afrika in haar gedichten en indrukwekkende optredens kan verwoorden. 

Programma

17.30-17.35u Introductie door Dr. Esther Op de Beek

17.35-18.20u Albert Verweylezing door Antjie Krog

18.20-18.45u Kort interview met Antjie Krog door Annemarie van Niekerk

18.45-19.15u Afsluitende borrel.

Aanmelden voor het bijwonen van de lezing/livestream kan hier

on 09.11.2021 at 12:50
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter