blog | werkgroep caraïbische letteren

door Johan Leupen

Itzhak Grynsztein (53), verdachte in de omvangrijke ‘Cymbal’-witwaszaak, heeft donderdag voor het eerst voor de Zwolse rechtbank toegelicht hoe hij en zijn familieleden enkele honderden miljoenen hebben witgewassen met behulp van een Amsterdamse dekmantel. De opmerkelijke bekentenis is onderdeel van een akkoord tussen de Nederlands-Antilliaanse Grynszteins en het Openbaar Ministerie, waarbij de familie open kaart speelt in ruil voor een veel lagere straf.

Robbie's Lottery Curaçao - foto Aart G. Broek

“Grynsztein stilde de dollarhonger van de Venezolanen onder meer met behulp van bankbiljetten van veroordeelde criminelen waaronder Mahar Ayoub en de gokbaas en witwasser Robbie dos Santos.” / Robbie’s Lottery Curaçao – foto Aart G. Broek

De verdachte erkende pinbonnen en jaarrekeningen te hebben vervalst en een Amsterdams ‘farmaciebedrijf’ te hebben opgericht als façade. In totaal wisten broers Itzhak en Omer $322.719.658 wit te wassen tussen 2007 en 2015. De zaak heeft ook een connectie met de witwaszaak van ING, dat zich vorig jaar gedwongen zag een schikking van €775 mln te treffen. Die zaak draaide onder meer om ING’s lakse controle van de illegale pintransactiesvan de Grynsztein-familie.

Lees verder in het Financieele Dagblad, 11 juli 2019.

voormalig ING kantoor, Amsterdam – foto A.G. Broek

on 12.07.2019 at 15:15
Tags:

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter