blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Antilliaanse Klassieke Muziek in Huis de Pinto

Op zondagmiddag 26 mei is de Caraïbische Salon in Huis de Pinto geheel gewijd aan het werk van klassieke Antilliaanse componisten. Pianist en filosoof Alexander Kraft van Ermel speelt en vertelt over de muziek van zijn grootvader Wim Statius Muller, eerdere Curaçaose componisten en hun inspiratiebronnen. Hij begint met Chopins Mazurka in A klein Op. 68 no. 2. Deze wordt gevolgd door de Mazurka in A klein van Statius Muller – zo krijgt het publiek direct een indruk van hoe ‘Pools’ de Antilliaanse mazurka is.

Daarna volgt de mazurka Casino van Jan Gerard Palm.

Ook de Antilliaanse wals komt aan bod en hoe deze verschilt van de Weense wals. Gespeeld worden de walsen van Piet Maal, Despedida, Nostalgia van Wim Statius Muller, en Abo So van Padu del Caribe. Daarna volgen de tumba’s Bo Tei? en Zakinza, en de danzas in C klein en in Cis klein. Het programma wordt afgesloten met de suite Pikina, een drieluik bestaat uit een wals, mazurka en tumba.

Alexander Kraft van Ermel in mei 2023 in Haarlem

Alexander Kraft van Ermel (1990) heeft als kleinzoon van de Curaçaose componist Wim Statius Muller (1930-2019), sinds zijn jeugd een speciale band opgebouwd met de muziek van de Antillen. Hij won de Aruba Piano competition, werd tweede tijdens het Scriabin Concours in Parijs en volgde een masterclass bij David Dubal. Hij trad op talloze plaatsen op aan beide kanten van de oceaan.

Ook onderdeel van deze middag is een optreden van auteur Noud Bles. Hij zal een fragment voorlezen uit zijn laatste boek, Een stad van woorden. Een ‘klimaatroman’ waarin een select groepje architecten, afgezonderd in een kazerne, plannen uitwerkt om de hoofdstad van Nederland naar de Veluwe verplaatsen. Dat niet te vatten toekomstscenario krijgt in zijn roman een tegenwicht in levend verleden en immaterieel erfgoed. De walsen van Wim Statius Muller bijvoorbeeld.

26 mei 15:00 – 17:00, Sint Anthonie Breestraat 69, Amsterdam

bestel kaartjes

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter