blog | werkgroep caraïbische letteren

Antilliaans wandkleed in Soestdijk

In paleis Soestdijk hangt een wandkleed dat door de Antilliaanse eilanden werd aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard bij gelegenheid van hun huwelijk op 7 januari 1937. Het werd vervaardigd door Hildegard Brom-Fischer [Coesfeld, 16 juli 1908 – Utrecht, 22 april 2001].

Wandkleed van Hildegard Brom-Fischer, geschenk van Antillen bij huwelijk van Juliana en Bernhard © foto: Ton de Jong 2017

Paleis Soestdijk was de residentie van het koninklijk echtpaar.  Na hun overlijden werd het gedeeltelijk ontruimd, toegankelijk gemaakt voor rondleidingen, feesten en partijen, en inmiddels is het verkocht om te worden omgevormd tot deels een hotel en deels een ontmoetings- en expositieruimte voor het bedrijfsleven.

Uit het gegeven dat het wandkleed er nog steeds hangt, zou geconcludeerd kunnen worden dat de waarde ervan beperkt wordt geacht (ook al is het een ontwerp van een vermaard kunstenares). Nog een stapje verder zou de gedachte niet vreemd zijn, dat het wandkleed wel eens een duistere toekomst tegemoet kan gaan en in onbekende catacomben – of erger – verdwijnt. Het wandkleed is in ieder geval een tastbaar symbool van de koloniale verbondenheid van de eilanden en de Oranjes c.q. het moederland. Als zodanig zou het wel een plekje mogen vinden in een museum. Misschien moet de voorkeur aan een museum op een van de eilanden worden gegeven. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat het bewaard blijft, eventueel gerestaureerd,  en probleemloos bezichtigd kan worden.

Met dank aan Ton de Jong, die op het bestaan van het wandkleed de aandacht vestigde. De Jong heeft nog meer in portefeuille, waaruit blijkt dat niet alleen het wandkleed, maar ook de inrichting van een paleisvertrek namens de eilanden werd verzorgd; zie het bericht uit de Nieuwe Tilburgsche Courant van 30 december 1936.

[Aart G. Broek / 19.09.2017] Informatie ontvangen van huidig verantwoordelijke organisatie: “Wij kunnen U meedelen dat team Made by Holland wenst dat dit geschenk van de Antillen aan het toenmalig Koninklijk Paar, zoals thans, onderdeel blijft van het totale cultuurhistorisch ensemble in Paleis Soestdijk.” (in mail van 19.09.2017)

Wandkleed van Hildegard Brom-Fischer, geschenk van Antillen bij huwelijk van Juliana en Bernhard, in een van de zalen van paleis Soestdijk © foto: Ton de Jong 2017

 

on 19.09.2017 at 13:28
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter