blog | werkgroep caraïbische letteren

Anthony Nesty benoemd tot Olympische zwemcoach VS

PARAMARIBO  21 September blijft een speciale dag in het leven van Anthony Nesty. Op de dag waarop werd herdacht dat hij 35 jaar geleden Surinames enige Olympische gouden medaille won in Seoul, Zuid-Korea, werd hij aangesteld als mannencoach van de Amerikaanse zwemploeg, die zal meedoen aan de Parijs Olympische Spelen in 2024. “Congratulations to our own, Coach Nesty on being selected to lead USA Men’s Swim Team at the 2024 Olympics!” schreef Gators Swimming & Diving op X (voorheen Twitter). Deze post werd later door Nesty gedeeld.

Anthony Nesty (l) en Todd DeSorbo met op de achtergrond de Eiffeltoren. (Foto: USA Swimming.)

Op de website van de Amerikaanse Zwemfederatie stond USA Swimming stil bij de prestaties van Nesty als zwemmer. “Hij was de eerste zwarte zwemmer die een Olympische gouden medaille won en de eerste Olympische medaillewinnaar van zijn land Suriname.”

Associated Press (AP) schrijft op haar website dat Nesty de eerste zwarte Amerikaanse hoofdcoach wordt tijdens de Olympische Spelen. “Anthony Nesty heeft weer geschiedenis geschreven met zijn uitverkiezing als hoofdcoach.” Opgemerkt wordt dat hij in 2022 al de eerste zwarte coach werd om een Amerikaans team te leiden tijdens de wereldkampioenschappen.

Nesty verklaarde op de website van USA Swimming enthousiast te zijn om de hoofdcoach van de mannen te zijn tijdens de Olympische Spelen in Parijs. “Todd en ik kijken ernaar uit om deze zwemmers te coachen naar het beste van hun vermogen”, zei hij verwijzend naar Todd DeSorbo, die de coach van het vrouwenteam is.

Het duo zal niet voor het eerst samenwerken. Beiden waren in 2021 tijdens de vorige Olympische Spelen in Tokio assistent-coach. Daarna hadden ze als hoofdcoach bij de mannen en vrouwen de leiding over het Amerikaanse team dat meedeed aan de Fina Wereldkampioenschappen in 2022. De VS won toen 45 medailles, het hoogste aantal ooit. “Ik ben verrukt dat coaches DeSorbo en Nesty ons zullen leiden in Parijs. Ik kijk uit naar de ervaring en het leiderschap dat ze met zich meebrengen”, zei Lindsay Mintenko, Managing Director van het nationale team van USA Swimming.

Deze foto plaatste UF nadat bekend werd dat Anthony Nesty was benoemd tot Olympische coach. [Foto: Gators Swimming & Diving]

Vereerd

Tegenover SwimSwam verklaarde Nesty “oprecht vereerd” te zijn met zijn benoeming. “Ik wil Tim Hinchey (CEO USA Swimming) en Lindsay Mintenko bedanken dat ze mij deze prestigieuze kans hebben gegeven. Ik zal er hard aan werken om ervoor te zorgen dat ons team zichzelf waardig uitdraagt in Parijs. Ook deze rol zal ik met veel inzet en enthousiasme van harte op mij nemen. De Olympische Spelen zijn het hoogtepunt van de sport”, aldus Nesty.

In Tokio wonnen Bobby Finke (tweemaal goud) en Kieran Smith (brons), zwemmers van Nesty bij de University of Florida, drie medailles. Een jaar later tijdens de WK waren pupillen van Surinames Golden Boy goed voor twaalf plakken. Overall sleepte het mannenteam van Nesty twintig medailles in de wacht. Tijdens het mondiale evenement fungeerde Nesty ook als assistent-coach van het open water-team. Dit jaar was hij assistent van de WK-mannenploeg.

Het team voor de Olympische Spelen in Parijs wordt definitief bepaald tijdens de Amerikaanse Olympische team trials, die van 15 tot en met 23 juni 2024 worden gehouden in het Lucas Oil Stadium in Indianapolis, Indiana. De assistenten van Nesty en DeSorbo worden na de trials benoemd. Het zwemmen staat voor 27 juli tot en met 4 augustus op schema in Parijs.

[uit de Ware Tijd, 22 september 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter