blog | werkgroep caraïbische letteren

Anthony Heidweiller en Charl Landvreugd nieuw lid van Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten krijgt acht nieuwe leden. De nieuwe leden zijn: Riek Bakker, Krisztina de Châtel, Anthony Heidweiller, Claudy Jongstra, Charl Landvreugd, Nelleke Noordervliet, Fiona Tan en Gwyneth Wentink. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. Zij worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 28 maart geïnstalleerd.

 

 

 Anthony Heidweiller

Anthony Heidweiller (1961) verbindt opera met de geluiden en thema’s van deze tijd. Thema’s in zijn werk zijn migratie, (on)gelijkheid en het behoud van de aarde. Zijn werk is ook een vorm van praktijkgericht onderzoek naar de opera van de 21ste eeuw. Hierbij zoekt Heidweiller de verbinding met wetenschappers, met het hoger onderwijs en met het vmbo. Voor het Opera Forward Festival programmeert hij internationale makers en wetenschappers. Sinds 2017 maakt Heidweiller deel uit van een Taskforce voor diversiteitsvraagstukken in de gemeente Utrecht. Op uitnodiging van Pierre Audi zal Heidweiller vanaf 2019 diverse educatie- en participatieprojecten ontwikkelen voor het festival Aix-en-Provence.

Charl Landvreugd

Beeldend kunstenaar, curator, onderzoeker en schrijver Charl Landvreugd (1971) schept nieuwe kaders voor het denken over migratiegeschiedenis, cultuur en historische machtsrelaties. Hij neemt daarbij de normen van Europese kunst en kennisproductie onder de loep. Hij maakt sculpturen, keramiek, video, performances, fotografie en geschreven werk waarbij de focus ligt op de productie van afro-subjectiviteit in Nederland en Europa. Zijn werk wordt gekenmerkt door hybriditeit en futurisme. Gelaagde subjectiviteit staat daarbij centraal. Zijn werk is vertoond in onder andere het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Dit jaar rondt Landvreugd zijn promotie-onderzoek af aan het Royal College of Art in Londen.

 

Lees hier het volledige bericht op de site van de Akademie

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter