blog | werkgroep caraïbische letteren

Anisma Gokoel verdedigde proefschrift over invloeden op zwangerschap

Anisma Rosanna Gokoel heeft woensdag aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) haar proefschrift getiteld ‘The Influence of Prenatal Exposure to Non-Chemical and Chemical Stressors on Birth Outcomes in Suriname’, verdedigd. Het onderzoeksproject, getiteld MeKiTamara- Moeder en Kind (gezondheid) in de toekomst, waar het onderzoek gedaan door Gokoel deel van uitmaakt, is een milieu-epidemiologische cohortstudie onder 1200 zwangere vrouwen en hun kinderen.

Anisma Rosanna Gokoel tijdens de verdediging van haar proefschrift The Influence of Prenatal Exposure to Non-Chemical and Chemical Stressors on Birth Outcomes in Suriname

Het onderzoek was in het kader van een samenwerking tussen de Adekus, de Tulane University en de University of Pittsburgh. Op drie onderzoeklocaties, het binnenland, Nickerie en Paramaribo en omliggende districten, onderzoekt de studie de impact van blootstelling aan chemicaliën (neurotoxische stoffen) en niet-chemische stressoren op geboorte-uitkomsten en neurologische ontwikkeling (de zich ontwikkelende hersenen bij het kind).

De onderzoeksopleidingscomponent leidt ertoe dat zeven Surinaamse gezondheidswerkers een doctoraat zullen behalen. Gokoel is de eerste van de zeven die deze mijlpaal heeft bereikt.

Tijdens het onderzoeksproject is onderzoek gedaan naar de invloed van niet-chemische stressoren (stress en lage sociale support) op depressie tijdens de zwangerschap en de invloed van niet-chemische stressoren op geboorte-uitkomsten (vroeggeboorte, laaggeboortegewicht), licht de Marketing en Communicatie van de Adekus toe. Het meten van de invloed van prenatale blootstelling aan kwik op geboorte-uitkomsten en het meten van de combinatie van niet-chemische (ervaren stress, depressie, BMI) en chemische stressoren (Hg), lood (Pb), tin (Sn), Selenium (Se)) op geboorte-uitkomsten zijn ook enkele doelstellingen van de studie.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter