blog | werkgroep caraïbische letteren

André Pakosie scherp tegen Christendom; Marrontradities moeten hooggehouden worden

door Euritha Tjan A Way

Elk nadeel in een voordeel omzetten. Dat is wat kabiten André Pakosie zichzelf heeft aangeleerd. De natuurgeneeskundige en geschiedschrijver is in Suriname om de overleden granman Matodja Gazon te begeleiden naar zijn laatste rustplaats. “Ik was op Drietabbetje toen Pai Amatodya overleed. Ik heb al de ceremoniën toen genoteerd en ga mijn bijdrage nu leveren om zijn opvolger Matjodja Gazon, te begeleiden naar zijn laatste rustplaats.”

Pakosie werd in 1955 geboren op Drietabbetje. Hij was altijd bij de ouderen en speelde zelden met leeftijdsgenoten als hij in het dorp was. “Dat mocht als ik mijn mond maar hield. Dat vond ik nier erg, ik leerde veel. Ik was tot mijn vijfde jaar overwegend in Paramaribo met mijn vader, waar de kok van mijn vaders werkgever mij bezighield door mij het alfabet te leren. Maar terug in het dorp mocht ik niet naar school. Mijn moeder en vooral mijn oma wilden niet dat ik naar school ging. In de omgeving van de Tapanahonyrivier waren de EBG-scholen waar kinderen werden geslagen. Het onderwijs was gericht op het leren lezen en begrijpen van de Bijbel. Mijn moeder en oma wilden dat niet voor mij. Zij geloofden dat als ik het christendom zou leren, ik mijn cultuur en daarmee mezelf zou verliezen. Ook geloofden ze dat ik dan in de militaire dienst zou belanden en zou moorden. Iets dat absoluut niet met mij mocht gebeuren!” Dat de lessen van de kok effectief waren, bewees Pakosie op tienjarige leeftijd toen hij uiteindelijk toch naar school mocht in Albina in 1965. Hij doorliep in een jaar het eerste, tweede en derde leerjaar van de basisschool en mocht op dertienjarige leeftijd naar Paramaribo voor vervolgonderwijs.

Discriminatie
In Paramaribo werd Pakosie voor het eerst geconfronteerd met discriminatie tegen de marrons. “De onderwijzers en leerlingen plaagden ons vanwege ons accent en het gevolg was dat je als marron geen initiatieven meer durfde te nemen. Ik vond hun gedrag dom, want wie niet beseft dat iedereen gelijk is en alles aan kan leren, is in mijn ogen dom.” Pakosie ondernam actie tegen dit onrecht. Hij slaagde als enige van de Zuiderstadsschool voor de muloschool. “Daarmee heb ik een statement gemaakt. Ik ging daarna van huis naar huis in Paramaribo om marronjongeren op te roepen, om ze aan te leren hoe je in de stad kon presteren zonder je cultuur en de daarmee gepaard gaande tradities te grabbel te gooien. Zo richtte ik de Algemene Binnenlandse Jongeren Organisatie (Abjo) op. We hadden ons clubgebouw aan de Calcuttastraat met een ledental van bijna 3000.”

Wis wasi
Pakosie stimuleerde ook het behoud van de marroncultuur door op zijn schooluniform een pangi te dragen en zelfs naar recepties op het Presidentieel paleis toog hij in traditionele kledij. “Na lang vragen kreeg ik ook zendtijd op de STVS en de SRS om de marroncultuur en tradities te promoten. Ik heb echt mijn best gedaan”, legt Pakosie kalm uit, terwijl zijn blik gericht is op het voormalige clubgebouw naast de Fatimakerk op Abra Broki. Op de vraag of Pakosie gezien zijn inzet toentertijd tevreden is met de ontwikkeling die de marrons nu doormaken, is het antwoord verbazingwekkend. “Ja en nee. Ja, omdat ik zie dat marrons en vooral vrouwelijke marrons hoge opleidingen en functies hebben en nee omdat ik zie dat de traditionele sociale structuur nu te grabbel is gegooid. De sociale controle van de familie die via de moederlijn (matrilineair) liep en die van de totale marrongemeenschap, is weg komen te vallen.” Pakosie meent dat de oom bijvoorbeeld niet meer de centrale figuur is in de families, mensen zijn individualistisch geworden. “Nu vindt niemand het erg als hij of zij een wis wasi man genoemd wordt. Dat was vroeger anders. Je hele familie maakte je te schande als je iets deed dat niet toegestaan was. Je dacht twee keer na omdat je wist wat de gevolgen zouden zijn.”

Kunu
Op de vraag of de kerk nu de sociale en controlerende rol van de gemeenschap heeft overgenomen is Pakosie keihard. “Nee, de kerk is in mijn ogen de brenger van alle kwaad. Ik heb op jonge leeftijd bijbelstudie gedaan bij zowel de Baptisten, de Rooms Katholieken als de EBG-ers. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat de Bijbel een systeem is voor de blanken om onderdrukking te rechtvaardigen. De missionarissen kwamen met de Bijbel in één hand en met de zweep in de andere. Het christendom is in mijn ogen datgene wat de cultuur van de Afro-Surinamers vernietigt.” Als voorbeeld noemt Pakosie de giften die hij van de Baptisten gemeente kreeg toen hij tijdens de Binnenlandse Oorlog in Frans-Guyana was bij vrienden.

“We kregen voor de derde keer giften. Echter, deze keer zei de geestelijke mij dat Jezus ervoor gezorgd had dat ik de gift kon ontvangen en dat ik Jezus moest aanvaarden voordat hij me ze gaf. Hij zei dat Jezus voor mij aan het kruis was gestorven. Ik zei hem dat ik de kunu van Jezus niet wilde. Hij mocht alles weer wegbrengen. Dat soort godsdienst noem ik promotiegodsdienst. En dat deden ze ook in de vluchtelingenkamp. Weet jij hoeveel mensen daar toen het eten zo nodig hadden dat zij daarom alleen al bekeerden? Ik zie nu in de stad nog steeds hoe de kerk een splitsing brengt in familierelaties. De ene zuster gaat naar de kerk en bemoeit niet met de andere die niet naar de kerk gaat. Dat is toch verschrikkelijk”, zegt Pakosie mijmerend. De kabiten roemt de stadscreool voor het feit dat zij zich toentertijd uit noodzaak ook bekeerden, maar hun cultuur kibri kibri toch uitoefenden.” De marron echter gooit alles overboord. Zo zie ik deze mooie cultuur verdwijnen en dat vind ik erg.”

Biografie
Pakosie werd in Suriname vooral bekend om de biografie die hij schreef over het leven en werk van granman Matodja Gazon. Maar hoe kwam hij daarop? “Ik schreef mijn eerste boek, De dood van Boni, toen ik zeventien jaar was. Ik wilde het perspectief van de marrons vertellen. Ik verdeelde driehonderd van die boeken uit in het binnenland, want ik wilde aanpassingen horen. De granman was één van de mensen die aanpassingen voor mij had. Hij zei dat hij niemand anders had in het Tapanahonygebied met wie hij dit soort dingen kon bespreken.” Eenmaal in Nederland werd het contact met de granman frequenter. Dat gebeurde door ingesproken boodschappen. Pakosie wilde de granman al heel lang vragen om zijn biografie te schrijven. “Maar door mijn opvoeding die leerde respect te hebben voor ouderen, durfde ik het hem niet te vragen. In 1996 vroeg hij mij het zelf en in 1999 had ik het boek af.”

Nederland
Pakosie heeft ook in het buitenland de achterstand van de marrons weten te keren in hun voordeel. Zo zette hij in Utrecht een fytotheek en het marroninstituut stichting Sabanapeti op dat een documentatiecentrum beheert voor marronculturen. Hij legde zich ook toe op het schrijven van artikelen in het blad Siboga [Wegwijzer]. In 1974 stelde hij in Nederland de Dag van de Marrons in waarop de Surinaamse marrons gezamenlijk de strijd van hun voorouders tegen slavernij en voor vrijheid, herdenken en vieren. Hij ontving als eerste de Gaanman Gazon Matodja Award en in 2000 werd André Pakosie door Gazon benoemd tot kabiten in Nederland. Dat is niet niks. De eerste kabiten in een land die geen in stamverband wonende marrons kent. Waarom dat instituut? “ Er is enorm veel behoefte aan dit liefdeswerk. Ik zal een tipje van de sluier lichten. Veel overledenen moesten in Suriname begraven worden en als een vrouw haar man had verloren, moest zij door de familie in Suriname in rouw gedompeld worden, om na zes maanden eruit gehaald te worden. Dat kostte veel op en neer reizen met als gevolg verlies van veel geld en in het uiterste geval je baan. Door het instituut van Kabiten in 2000 in te stellen, kunnen deze zaken op verzoek van familie in Suriname in Nederland afgehandeld worden door het aanwezig gezag aldaar.”

De cirkel is nu rond. Pakosie die toen ook de ceremoniën van de dood van Pai Amatodya meemaakte, mag nu middels zijn geschriften over die gebeurtenis, bijdragen aan de begrafenis van Matodja Gazon. Hij beschrijft zijn heengaan dan ook als het einde van een era voor de Aucaanse gemeenschap. Over de opvolging van Gazon wil Pakosie het traditiegetrouw niet hebben. “Daar praat je pas na de rouwperiode over”.

[uit de Ware Tijd, 24/02/2012]

2 comments to “André Pakosie scherp tegen Christendom; Marrontradities moeten hooggehouden worden”

  • Mooi.

  • Het is de traditie van de marrons die hen ACHTERHOUDEN MET HUN ONTWIKKELING.TEN TWEEDE IS DE NAAM MARRON,ZE ZIJN DAT NIET,MENSEN WORDEN OPGEHITST OM TE GAAN ROVEN EN NIET TE GAAN WERKEN,GELUKKIG IS DIT MAAR EEN KLEIN DEEL.VROEGER ZEI DE GAANMAN ABOIKONI DAT ROVERS EN ROOFMOORDENAARS NIET IN HET DORP IN MOGEN WEGENS DE TRADITIE,MAAR KIJK NU DE GAANMAN HEEFT ZELF DROPMEISJES VERKRACHT IN ‘T DORP,DUS HUN TRADITIE
    EN CULTUUR IS AANGETAST .HET RESPECT IS VERDWENEN.DE NAAM MARRON HOUDT HUN ACHTER IN HUN VOORUITGANG.ZE SCHAREN ZICH ACHTER DE SLAVENPERIODE EN NOG STEEDS SLAVEN TE ZIJN,DAT ZIJN ZE NIET MEER.HUN VOOROUDERS EN ALLE ANDERE BEVOLKINGSGROEPEN ZIJN ALLE NAGENOEG SLAVEN GEWEEST,MAAR DENKEN NIET TERUG(ACHTERUIT).DEZE(JONGE)MENSEN KIJKEN NAAR WAT ANDEREN HEBBEN MAAR WETEN NIET HOE ZE ERAAN KOMEN.ZE DEN KEN DOOR TE ROVEN,MENSEN HUN RIJKDOMMEN AFHANDIG TE MAKEN. MAAR ZE WORDEN DOOR DE NATUUR GESTRAFT,WAT IK JAMMER VIND, HUN LEIDERS LATER HUN IN DE STEEK EN GEBRUIKEN ZE VOOR POLI TIEK GEWIN.ZE WORDEN SLECHT INGELICHT OVER DE REALITEIT EN OMDAT ZE NIET GESCHOOLD ZIJN EN WETEN NIET DAT ONDERWIJS HEEL BELANGRIJK IS BLIJVEN ZE ACHTER.DE ONDERWIJZERS WORDEN SLECHT BEJEGEN DIE HUN ONDERWIJS GEVEN IN HET BINNENLAND (INFO BIJ DIVERSE LEERKRACHTEN DIE LES VERZORGEN EN WONEN BLIJVEN IN HET BINNENLAND,HUN VERBLIJFPLAATS WORDT OOK LEEG GEROOFD EN WORDEN OOK BELAAGD EN HET LEVEN ZUUR GEMAAKT.)
    ZE KINDEREN ZIJN OPSTANDIG,LUIDRUCHTIG EN LUISTEREN NIET NAAR DE JUF,DAAROM WILLEN NIET MAKKELIJK DAAR LES GEVEN.

    DE GENE DIE VERHUISD ZIJN NAAR DE KUST GAAN VOORUIT ,MEER VERWESTERD DENKEND EN DOEN EN SCHOLEN ZICH.ZIJN WAT GECIVILISEERD GEWORDEN EN WETEN WAT GOED EN SLECHT IS.
    HUN POLITIEKE LEIDERS VAN HUN GELEDEREN HEBBEN HUN MISBRUIKT OM HUN DOELEN BEREIKT EN DAARNA KENNEN ZE HUN NIET MEER,ZIJN ASSEMBLEELEDEN GEWORDEN ,MINISTERS GEWORDEN REEDS IN 2000 ,MAAR HEBBEN NIKS VOOR HUN GEDAAN ,JUIST GEZEGD HEBBEN GA JULLIE,WAT DE HINDOSTANEN HEBBEN BEREIKT.OPZICHT EEN GOED VOORBEELD DAT JE HARD MOET WERKEN OM WAT TE KUNNEN BEREIKEN IN JE LEVEN EN NIET RONDHANGEN OP DE HOEKEN OM LATER TE GAAN ROVEN ,DE BOODSCHAP VAN DE HUIDIGE JUSPOL MINISTER.

    AFOEMAN

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter