blog | werkgroep caraïbische letteren

André Loor overleden door hartstilstand

Wie over de Surinaamse geschiedenis praat, kan niet om deze zeer belangrijke ‘zoon des vaderlands’, Andre Loor, heen. Op dinsdag 10 december 2013 is André Loor op 82-jarige leeftijd te Paramaribo overleden.

‘Hij sukkelde de laatste tijd veel’, vertelt zijn echtgenote Judith Loor. ‘Zijn hart was zwak geworden en hij kreeg daardoor een hartstilstand. Dat hebben de doktoren ons verteld. Ik was daar aanwezig en het was niet prettig dat te zien. Er ging heel veel in mij om op dat moment’, vertelt mevrouw Loor, die langer dan 30 jaren met hem is getrouwd. Na een kleine pauze gaat ze verder. ‘Ja, ik moet het nog verwerken, maar het zal wel lukken. Hij kon ook niet meer zo goed zien. En dat vond hij helemaal niet leuk, want hij hield van lezen. Hij gebruikte een eye vision-apparaat, dat de letters tot wel 65 maal kon vergroten. Op den duur hielp dat niet meer. Bij het schrijven van zijn laatste boek, André Loor vertelt……, heb ik hem steeds moeten helpen. Ik moest het voorlezen en de correcties voor hem aanbrengen.’

Loor had maculadegeneratie. Maculadegeneratie (MD) is een ingrijpende oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in het centrale, scherpe zien achteruit gaat. De oorzaak hiervan is het afsterven van de kegeltjes in de macula. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘slijtage van het netvlies’ genoemd.
‘Wij wachten op familieleden uit het buitenland. Ook zijn twee dochters moeten nog komen. Ik hoop dat het hen lukt om uiterlijk dinsdag te komen. We hebben de begrafenis gepland op woensdag 18 december te Anette’s Hof. Loor heeft veel boeken geschreven. Meer dan 40 stuks gedenkboeken, zegt mevrouw Loor. Op zondag 1 december was zijn laatste signeersessie van de tweede druk van het boek André Loor vertelt… in Boekhandel Vaco. Het was een unieke gelegenheid om je boek te laten signeren door deze zoon des vaderlands.  

[uit Dagblad Suriname, 12 december 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter