blog | werkgroep caraïbische letteren

André Loor (1931-2013): de onnavolgbare vertelkunst van een boeroe

door Eric Kastelein

André Loor is aanwezig bij de onthulling op 10 mei 2012 van het borstbeeld voor het Nationaal Archief Suriname aan de Jagernath Lachmonstraat. Het kunstwerk is van de hand van zijn vriend en beeldend kunstenaar Erwin de Vries.

André Loor. Locatie: Jagernath Lachmonstraat 174, bij Nationaal Archief Suriname

Het borstbeeld voor deze ‘grote zoon van Suriname’ is een initiatief van Stichting Sranan Boeroe, opgericht (2008) op voorspraak van boeroe André Loor zelf. De stichting bestaat uit nakomelingen van Nederlandse boeren (boeroes), die in 1845 naar Suriname vertrokken om daar een bestaan op te bouwen.

Ruim een jaar na de onthulling verschijnt op 19 september 2013 bij uitgeverij Vaco André Loor vertelt …Suriname 1850-1950. Een succes? Binnen vijf dagen  is de eerste druk uitverkocht.

André Loor overlijdt op 10 december 2013. Hij wordt geroemd om zijn tientallen televisieprogramma’s, om zijn boeken, om zijn leraarschap en vooral om zijn onnavolgbare vertelkunst.

André Loor, Uitvlugt 1931 – Paramaribo 2013

De tekst op de sokkel: Een grote zoon van Suriname. Dokter André Hendrik Loor. Uit blijk van waardering en inzet van onschatbare waarde aan de vastlegging en het  overdragen van de geschiedenis van Suriname, de verrijking van onze plurale cultuur en daarmee de ontwikkeling van ons land.

Het borstbeeld is een initiatief van Stichting Sranan Boeroe, opgericht (2008) op voorspraak van boeroe André Loor zelf. De stichting bestaat uit nakomelingen van Nederlandse boeren (boeroes), die rond 1845 naar Suriname vertrokken om daar een bestaan op te bouwen.

Ruim een jaar na de onthulling verschijnt op 19 september 2013 bij uitgeverij Vaco André Loor vertelt …Suriname 1850-1950. Loor besteedt extra aandacht aan de afschaffing van de slavernij, de komst van de immigranten en het veranderende straatbeeld. Vijf dagen later is de eerste druk uitverkocht.

André Loor overlijdt op 10 december 2013. Hij wordt geroemd om zijn tientallen televisieprogramma’s, om zijn boeken, om zijn leraarschap en vooral om zijn onnavolgbare vertelkunst.

De onnavolgbare vertelkunst van een boeroe

Het borstbeeld van dr. André Hendrik Loor staat op een manshoge zwartgranieten sokkel links van het bordes dat naar de ingang leidt van het Nationaal Archief Suriname aan de Jagernath Lachmonstraat. Het gebouw glanst helderblauw en lijkt op een verdwaald blok uit een blokkendoos voor reuzen.

Het borstbeeld van André Loor naast het Nationaal Archief. Foto’s van de auteur

Borstbeeld bij leven onthuld

Familie, vrienden, docenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren, docenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en leden van de Stichting Sranan Boeroe verzamelen zich op donderdag 10 mei 2012 op het grasveld voor het gebouw. Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken kijkt tijdens zijn toespraak regelmatig André Loor aan, die een paar meter voor hem staat. De bewindsman refereert aan de tekst op de sokkel en die waardering, zegt hij, moet hem bij leven en welzijn bekend zijn:

Een grote zoon van Suriname. Doktor André Hendrik Loor. Uit blijk van waardering en inzet van onschatbare waarde aan de vastlegging en het overdragen van de geschiedenis van Suriname, de verrijking van onze plurale cultuur en daarmee de ontwikkeling van ons land.[i]

Het borstbeeld is een initiatief van Stichting Sranan Boeroe, opgericht op 29 oktober 2008 op voorspraak van boeroe André Loor zelf.[ii] Deze stichting bestaat uit nakomelingen van Nederlandse boeren (boeroes), die rond 1845 naar Suriname vertrokken om daar een bestaan op te bouwen.

Het kunstwerk is vervaardigd door beeldend kunstenaar en goede vriend Erwin de Vries.[iii]

André Loor-bibliotheek

Ruim een jaar eerder, op maandag 21 februari 2011, schenkt de historicus zijn bibliotheek aan De Surinaamsche Bank. De 1200 boeken die allemaal over Suriname gaan, komen in de speciaal ingerichte André Loor-bibliotheek op de bovenverdieping van de oude directeurswoning, achter het hoofdkantoor van de bank.[iv]

Het boek André Loor vertelt … Suriname 1850-1950 verschijnt op 19 september 2013 bij uitgeverij Vaco. Loor heeft ruim vijftien jaar aan de inhoud gewerkt en besteedt extra aandacht aan de afschaffing van de slavernij, de komst van de immigranten en het veranderende straatbeeld. Vijf dagen na de presentatie in het Hoekhuis aan de Waterkant is de eerste druk van het boek uitverkocht.[v] De tweede druk ligt eind november in de boekwinkels.[vi]

Met staatseer begraven

André Loor maakt dit succes nog net mee. Hij overlijdt drie maanden later op 10 december 2013 aan een hartaanval.[vii] Alle kranten, alle televisiezenders, alle radiozenders, alle Surinamers besteden aandacht aan zijn dood. Hij wordt geroemd om zijn encyclopedische kennis, om zijn tientallen televisieprogramma’s, om zijn boeken, om zijn leraarschap en vooral om zijn onnavolgbare vertelkunst. Enkele onderscheidingen die hij heeft ontvangen zijn: Officier in de Orde van Oranje-Nassau en Officier in de Ere-Orde van de Palm.[viii]

De uitvaartdienst vindt plaats op 19 december in de Centrumkerk van de hervormde gemeente op het Kerkplein. Hij wordt met staatseer overgebracht naar Annette’s Hof aan de Jagernath Lachmonstraat. Deze begraafplaats ligt op een kilometer van zijn ‘tweede huis’, het Nationaal Archief Suriname.[ix]

Zie voor de andere beelden van Erwin de Vries verhaal 76 over de carrière en het werk van deze veelzijdige kunstenaar.


[i]     Dagblad Suriname, 11 mei 2012; Starnieuws, 10 mei 2012.

[ii]     Obsession Magazine, 11 mei 2012; http://www.erijsdijk.sr.net/boeroes/ De website van de Stichting Sranan Boeroe; Trouw, 16 december 2013.

[iii]    De Ware Tijd, 30 januari 2008.

[iv]    Starnieuws, 23 februari 2011.

[v]     Dagblad Suriname, 20 september 2013.

[vi]    De Ware Tijd, 2 december 2013.

[vii]   Dagblad Suriname, 12 december 2013.

[viii]   Starnieuws, 10 december 2013.

[ix]    Dagblad Suriname, 19 december 2013.

[Het bovenstaande is een stukje Surinaamse geschiedenis uit het zojuist verschenen boek Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed. Het boek bestellen in Suriname kan bij VACO in de Domineestraat. Volg @ooginoogmetparamaribo

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter